Vltavotýnské zastupitelstvo bude jednat o přesunutí Železného mostu

1. červenec 2009

Starý Železný most v Týně nad Vltavou má ustoupit mostu novému určenému i pro automobilovou dopravu. Ten starý, mimo jiné technická památka, bude přesunut jinam. To je záměr, o kterém první červencový den bude jednat vltavotýnské zastupitelstvo.

A zastupitelstvo zřejmě záměr schválí, řekl jeden ze zastupitelů František Němec: "Zřejmě to tak dopadne, pokroku neunikneme. I když se bude zavádění dopravy do středu města někomu zdát špatné, tak já osobně z toho špatný dojem nemám. Myslím si, že k nárůstu dopravy nedojde. Ani o starý Železný most lidé nepřijdou, protože pokud tato varianta zvítězí, tak se přesune k Solnici a lidé dominantu Týna budou vidět pořád."

Železný most spojuje obě části Týna nad Vltavou téměř 120 let. Jde o technickou památku, která už léta slouží pouze pěším a cyklistům. Historický most ale stojí v cestě splavnění Vltavy na trase České Budějovice - Orlík. Zřejmě ho tedy čeká přesun do jiné lokality ve městě.

Na obranu starého mostu vznikla i petice. Ani podpisy zhruba 1 100 obyvatel Týna ale s největší pravděpodobností dnešní hlasování zastupitelů neovlivní.

Problematice Železného mostu v Týně nad Vltavou jsme se zabývali také v publicistickém pořadu Bez obalu.

Spustit audio