Vítr a závěje komplikují dopravu na jihu Čech

9. únor 2006

Silný vítr a husté sněžení komplikuje od rána dopravu na Českokrumlovsku. Půldruhého metru vysoké závěje uzavřely dnes odpoledne zhruba kilometrový úsek silnice třetí třídy z Větrné do Přířezu na Českokrumlovsku. ČTK to řekl zástupce cestmistra ve Vyšším Brodě Josef Lombart. Pokud se situace nezlepší, silnice zůstane uzavřena minimálně do pátečního rána.

Silničáři se sněhovými závějemi, které místy dosahují 180 centimetrů, bojovali od rána. Spojnici dvou menších obcí projížděli frézou, vítr však protaženou cestu okamžitě zafoukával. Cestu proto kolem 14:00 uzavřeli. "Jde o úsek, který není využíván pro zásobování či autobusy, nikoho jsme tak neodřízli," poznamenal Lombart. Do vesnic na obou stranách se dá podle něj dojet po jiných cestách. "Jakmile se vítr zklidní, s frézou se vrátíme zpátky, abychom silnici zprůjezdnili," dodal zástupce vyšebrodského cestmistra.

Na Českokrumlovsku je podle dispečera okresní správy od rána v terénu veškerá technika. Cestáři prohrnují a sypou zaváté silnice zejména v okolí lipenské přehrady, kde je situace nejvážnější. Hustě tam sněží již od středečního večera. Na silnice během noci připadlo přes 20 centimetrů sněhu. "Pro kamiony platí od středy omezení na silnici I/39. Ta se v zimě nesmí solit. Sice zde nepřetržitě pluhujeme a sypeme, ale dole je stará uježděná vrstva," uvedl dispečer. Obdobná situace je podle něj i na prachatické straně Šumavy. Kamiony by proto neměly krizovými úseky jezdit bez sněhových řetězů.

Rozmary počasí přidělávají problémy i motoristům v jiných částech kraje. Sněhové jazyky se nyní tvoří na řadě míst, například ve vyšších polohách Strakonicka. Na Táborsku je podobná situace v okolí Mladé Vožice a Jistebnice.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio