Vítězové soutěže Concertino Praga zakončili koncertní turné v Jindřichově Hradci

17. červen 2018

Finálovým koncertem vítězů v Jindřichově Hradci skončil v pátek už 52. ročník hudební rozhlasové soutěže Concertino Praga. Letos soutěžily mladé hudební soubory.

V Rytířském sále jindřichohradeckého zámku se představili například mladí hudebníci z Maďarska, Ruska, Německa, Rakouska a z Čech.

Závěrečný koncert byl výjimečný tím, že zazněla znělka Concertina v podání sedmi soutěžících. Píseň Nebeští kavalérové od Adama Michny z Otradovic zahráli čeští, němečtí a rakouští hudebníci.

Koncerty, ale i zážitky nabízí mladým hudebníkům festival Concertino Praga

Filip Martinka a Jakub William Gráf

Koncertem vítězů v Českém Krumlově začal jihočeský festival Concertino Praga. Až do pátku se na něm představí laureáti stejnojmenné mezinárodní rozhlasové soutěže.

Nechyběli mezi nimi violoncellista Jakub Gráf a klavírista Filip Martinka. Na rozhlasovou soutěž, ve které získali druhé místo, budou dlouho vzpomínat. „Concertino Praga je rozhlasová soutěž, to s sebou nese spoustu specifik. Člověka nečeká klasické hraní před porotou naživo, ale má dvě hodiny, kdy může v klidu nahrát soutěžní nahrávku. Když se něco nepovede, tak to může zkusit znovu, ale není to tak lehké,“ komentoval Jakub Gráf.

„Turné mě moc překvapilo kvalitou sálů, ve kterých jsme hráli. Málokterá mládežnická soutěž poskytuje takové možnosti hrát,“ dodal Filip Martinek.

Absolutními vítězi jsou bratři maďarského původu Bence a Márton Bubregovi. „Potkali jsme nové přátele, dobré muzikanty. Myslím, že i za několik let budeme na Concertino Praga vzpomínat jen v tom nejlepším,“ chválil jeden z bratrů.

„Bavilo mě učit se od ostatních. Slyšel jsem v jejich hudbě nové barvy, hudební výrazy a hlavně to bylo fajn, když jsme byli spolu,“ doplnil druhý.

Na následujícím 53. ročníku Concertina Praga zazní skladby pro housle, klavír, violoncello a poprvé v historii této soutěže i pro harfu.

Festivalu Concertino Praga se věnoval kulturní magazín Kavárna. Dále nabízí tipy na audioknihy pro děti, zve na výstavu Meziprůzkumy v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou a připomíná padesátiny dvou slavných sci-fi filmů.
Celý pořad si poslechněte v odkazu výše.

Spustit audio

Související