Vimperk bude šumavským Krumlovem, slibují památkáři

7. květen 2019 16:38

Jako Fénix z popela se k novému životu probouzí zámek Vimperk. Na jeho obnovu získali jihočeští památkáři peníze z evropských i tuzemských fondů. Za pět let by se měl změnit k nepoznání.

„Když jsme před lety převzali Vimperk od správy Národního parku Šumava, tak jsme řekli, že ho zvelebíme. Získali jsme v tuto chvíli 120 milionů korun z Evropské unie a po dlouhých peripetiích se nám podařilo vysoutěžit stavební firmu,“ usmívá se šéf jihočeských památkářů Petr Pavelec.

Zahájil tak projekt, kterému památkáři říkají „Probouzení zimního zámku.“ Měli by také získat dalších 220 milionů korun z nového vládního programu, který se jmenuje Péče o národní kulturní dědictví. Celkem by tak během pěti let mohli do oprav ve Vimperku investovat 350 milionů korun. 

Petr Pavelec se už teď těší na obnovu neprávem opomíjené památky. „Zámek bude k nepoznání, s novými prohlídkovými okruhy, muzeem, zahradami. Prostě Vimperk bude takovým šumavským Krumlovem,“ dodává.

Ani během pětileté obnovy zájemci o prohlídky nepřijdou. Jen budou hodně speciální, zve kastelán Vojtěch Brož. „V červenci a srpnu k nám návštěvníci zavítat mohou, ale musí být připravení a mít otevřenou mysl. Nabídneme prohlídku bez nábytku, zaměříme se na restaurování a na stavební detaily,“ vysvětluje.

Z Vimperku bude šumavský Krumlov, Landštejn ukáže poklady ze studny. Památky otevírají

Cyklisté u hradu Landštejn v České Kanadě

Po zimní pauze se o posledním březnovém víkendu otevřely hrady a zámky v Česku. Uklizené a naleštěné interiéry přivítaly první návštěvníky na prohlídkových trasách. Někde se změnily jen drobnosti, jinde se razantně promění celý areál.

Návštěvníci tedy mají jedinečnou možnost na vlastní oči sledovat v přímém přenosu obnovu zámku. „Restaurátorské průzkumy odkrývají neuvěřitelné věci a ty po obnově nebudou vidět. Představte si, že máte v jedné místnosti třicet druhů různých výmaleb, od renesance, přes secesi až po 20. století. To všechno teď ukazujeme,“ doplňuje kastelán s tím, že teď se dá v zámku číst jako v otevřené knize.

Výjimečné prohlídky vimperského zámku zažijí návštěvníci jen během prázdnin a bude lepší se na ně předem objednat. 

autoři: Pavla Kuchtová , luh
Spustit audio

Související