Veslařský klub Jordán v Táboře slaví 110 let

4. červen 2019 15:00

Dámy v róbách se slunečníky, pánové v oblecích s cylindry na hlavě i svalnatí jinoši, kteří se chystají vyrazit na vodu na osmiveslici.

I takové výjevy ukazuje výstava historických fotografií z fotoateliéru Šechtl-Voseček, která připomíná 110 let od založení veslařského klubu Jordán.

Unikátní snímky focené z větší části na skleněné desky si lze prohlédnout v galerii Muzea pivovarnictví na Žižkově náměstí v Táboře. „Jsou tam fotografie třeba dvacátých let a šedesátých let 20. století, které jsou skoro stejné. Veslaři drží pořád tu samou loď nad hlavou a je z toho vidět ta tradice, je to taková konstanta v Táboře,“ upozorňuje kurátorka výstavy Marie Michaela Šechtlová.

Rok 1909

Fotografie zachycují i první roky existence veslařského klubu. Ten byl založen v roce 1909 a hned následující rok byla na jeho břehu postavena loděnice, která si podle předsedy veslařského klubu Jordán Josefa Mládka dodnes drží svou původní podobu. „Je také pikantní, že ona stála během tří měsíců a stavební povolení bylo vydáno den poté, co o něj bylo zažádáno. Zkostnatělé Rakousko Uhersko pracovalo docela rychle. Pan císař také poskytl subvenci tisíc tehdejších korun,“ dodal.

Polští studenti

Na dobových fotografiích můžeme vidět i skupinu polských studentů, kteří v Táboře navštěvovali místní hospodářskou školu. Právě oni, pouhé dva roky po založení veslařského klubu Jordán, reprezentovali město na pražských primátorkách. V nejslavnějším domácím závodě tehdy dosáhli skvělého výsledku, když dojeli na druhém místě. „Opravdu veslovali dobře, na fotkách je vidět, že jsou to svalnatí chlapi. Sport jim nahrazoval odloučení od domova a náročné studiu. V roce 1911 byli na primátorkách druzí a je to pro VK Jordán historický úspěch,“ zdůraznil Josef Mládek.

Autorem většiny fotografií je Josef Jindřich Šechtl a jeho dcera Marie. „Fotografie od Josefa Jindřicha jsou na skleněných deskách, což je neuvěřitelné, protože třeba závodní fotografie máme fotografované přímo z vodní plochy, z nějaké lodi,“ konstatuje Marie Michaela Šechtlová.

I za takovýchto nestandardních podmínek vznikaly fotografie, které si lze až do konce září prohlédnout na výstavě 110 let veslování v Táboře.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související