Zastupitelé v Táboře schválili stavbu nového centra pro seniory

22. květen 2019 07:21

V Táboře vznikne centrum pro seniory zhruba za čtvrt miliardy korun. Investici schválili v táborští zastupitelé. Domov v blízkosti nemocnice nabídne 25 bytů s pečovatelskou službu. Bude se skládat ze dvou budov.

Projekt počítá i s péčí o lidi s Alzheimerovou nemocí, vysvětluje starosta Štěpán Pavlík z hnutí Tábor 2020. „Hlavní budova má čtyři nadzemní podlaží a bude tam moci bydlet 45 seniorů, především s Alzheimerovou chorobou,“ dodal starosta.

Součástí projektu je i 25 malometrážních bytů s pečovatelskou službou. Rozhodování zastupitelů o vypsání tendru za čtvrt miliardy korun sledovalo přímo v jednacím sále několik desítek občanů.

Například Jaroslav Novák. „Jsem starý, já bych uvítal, aby se něco takového postavilo, jestli jsou na to peníze. Slyšel jsem, že tu čeká 900 lidí na pečovatelský dům.“

Jde o jeden z finančně nejnáročnějších projektů v historii města. Při prohledu na prognózy demografického vývoje ale podle starosty Pavlíka jedná o nezbytnou investici do budoucna, která je v souladu s modelem tzv. třístupňového bydlení.

„Je to určitý trend v západní Evropě, že budeme mít na jednom místě budovu s domem pro pečovatelskou službu pro 25 klientů, potom je 130 lůžek v domě pro seniory a 45 lůžek pro postižené Alzheimrovou chorobou, to je ten třetí stupeň,“ upozornil starosta.

Město chce při financování využít evropskou dotaci, která pokryje necelou čtvrtinu nákladů. Centrum pro seniory by mohlo začít fungovat do tří let.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související