Velký srdcař s klidnou hlavou. Kůň Warness, kterého vychoval písecký hřebčinec, jede na olympiádu

22. červenec 2021 14:39

Český parkurový tým se po 84 letech objeví na letní olympiádě. Do Tokia odcestují čtyři koně se svými jezdci. Bude mezi nimi také plemenný hřebec Warness, který vyrůstal v píseckém hřebčinci.

„Tady v boxu má Warness ještě schovanou tabulku, kde je jeho jméno, původ, datum narození a míry. Tabulka tady na něj čeká, až se vrátí,“ ukazuje v píseckém hřebčinci ošetřovatel a bývalý jezdec Jakub Štěrba.

Postupem let mu začínalo být jasné, že z Warnesse by mohl být špičkový parkurový kůň. „Tady v tom boxu stál od dvou a půl let. V devíti letech naznačil při světovém poháru v Olomouci, že by mohl mít mezinárodní kvality, a poté byl nabídnut Kamilu Papouškovi pro případnou účast na olympiádě,“ říká Jakub Štěrba.

Skvělý výkon podle něj kůň letos předvedl například na jedné z nejprestižnějších soutěží světa v Římě. „Tam se ukázalo, že je schopný překonat překážky vysoké až 170 centimetrů s lehkostí. Byl tam jeden opravdu náročný skok, takzvaný akvadukt, se kterým měla spousta koní problémy, a Warness ho bez problémů absolvoval,“ popisuje.

Tato soutěž byla pro koně i jeho jezdce skvělou průpravou na olympiádu. „Předpokládáme, že stavitel použije překážky, které vyzkouší nejen sílu a rychlost koně, ale určitě i jeho psychickou odolnost. Mezi nejobtížnější může patřit takzvaný trojskok, kde se testuje síla a opatrnost koně, a také takzvané profilové překážky, do nichž mohou být otištěny předměty, které mají koně primárně malinko vyděsit,“ vysvětluje Jakub Štěrba.

V úspěch Warnesse na olympiádě v Tokiu věří i jeho jezdec Kamil Papoušek. „Vím, že je to obrovský charakter, srdcař a kliďas. Peripetie okolo jako 37 hodin v letadle snáší bezvadně, není nervózní, jen tak něco ho nerozhodí, takže má super hlavu, dobře se jezdí. Je to opravdu typ koně na tuto soutěž,“ komentuje.

Jedenáctiletý plemenný hřebec Warness se poprvé předvede na olympiádě v Tokiu 3. srpna.

Spustit audio

Související