Velikonoční svátky na našem stole

30. březen 2021

Hned v úvodu Kuchařského čarování si můžete vyslechnout kuchařský recept z knihy vydané v roce 1535, kterou sepsal Pavel Severin. Tento historický recept je na kyselici k Zelenému čtvrtku. A zní skutečně zajímavě, protože Petr Stupka jej čte i v tehdejší historické verzi našeho jazyka.

K Velkému pátku, ale i po něm následujícím dnům Velikonoc, si v Kuchařském čarování uvaříte něco jiného. Co to bude?

Petr Stupka chvíli poté, když ocitoval historický recept, hned přidává tip na lívanečky, které jeho babička pravidelně tvořívala na každou Škaredou středu.

„A vždycky něco pokazila tak, aby lívanec nebyl pěkný, aby nebyl kulatý, aby byl takový jakoby nepodařený. Byl nepodařený jen naoko, a jestli chcete takovou tradici držet také, tak budiž. A určitě se shodneme na tom, že dobrá tradice, když si na Zelený čtvrtek dáme i něco zeleného.“

K dalším tipům přidáme i následující recept.

Velikonoční hlavička

Ingredience
  • 1000 g dobrého uzeného masa,
  • 1000 ml vývaru z vařeného uzeného,
  • 8 – 10 vajec,
  • na každé vejce jeden starší rohlík,
  • 200 g hrubé pšeničné krupice,
  • sůl, dostatek česneku a mladé kopřivy a ještě 40 g droždí.

„Tento recept je z Roučkovic u Pacova na Vysočině, tedy z kraje kde se narodili moji rodiče a je opravdu skvělý,“ uvádí Petr Stupka následující recept. Na hlubší plech do trouby budete potřebovat ingredience, které najdete ve sloupku pod sebou. 

Postup je následující:

Vychladlé uvařené maso nakrájejte na stejnoměrné kostičky a stejně tak rohlíky.

V teplém vývaru se špetkou cukru rozmíchejte nadrobené kvasnice, přidejte krupici, nechte vzejít.

Pak zašlehejte vejce, spařené a posekané kopřivy, prolisovaný česnek a všechno osolte. Do vzniklého těstíčka až nakonec zamíchejte maso a rohlíky krájené, jak už jsem říkal, na stejnoměrné kostičky. Pak už neplánujte žádné dlouhé promíchávání, aby se rohlíky v těstě nerozmočily.

To vše dejte do pečící misky nebo pekáčku, který jste před tím vymazali tukem a vysypali strouhankou. Nechte asi 20 minut kynout, a pak pečte zvolna podle výšky vrstvy asi půl hodinky při teplotě okolo 170 stupňů. Úmyslně jsem zvolil docela velkou porci velikonoční hlavičky, protože je skvělá. Ještě teplá například s hlávkovým nebo jiným listovým salátem a jogurtovým dresinkem s bylinkami. Stejně dobrá je ale také studená s nakládanou zeleninou.

Obdobný recept jsem zkoušel ještě s vařeným a nasekaným vepřovým masem ale domnívám se, že uzené maso je výraznější a pro tento účel lepší.

Celý pořad si poslechněte online, nebo si jej stáhněte do svých počítačů k pozdějšímu poslechu.

autor: Petr Stupka
Spustit audio