Vedení Tábora opouští kvůli odvolání místostarostky Michaely Petrové sdružení JINAK

16. březen 2021 14:59

V Táboře se rozhoduje o další budoucnosti koalice. Sdružení JINAK totiž oznámilo, že chystá odchod do opozice. Důvodem je nedávné odvolání místostarostky za sdružení JINAK Michaely Petrové. 

Jednačtyřicetiletá politička ve funkci skončila kvůli kontroverzním okolnostem autonehody z konce loňského roku:

„Z toho, co se událo, určitě nemám radost, je mi to líto a myslela jsem si, že to dojedeme v tomto složení do konce volebního období. Myslím si, že bylo rozpracováno i spousta pozitivních věcí a pro Tábor se toho udělalo hodně,“ řekla k situaci místostarostka za ČSSD Olga Bastlová.

A podobně jako místostarostka hodnotí poslední vývoj táborské politické scéně i místostarosta za Piráty Václav Klecanda, v reportáži mimo jiné říká:

Čtěte také

„Mám-li zhodnotit koaliční spolupráci, tak mě osobně se v rámci koalice spolupracovalo výborně. Co jsme se dohodli na radě, to jsme podpořili. Diskuze na radě je více než konstruktivní. Nemáme žádné osobní animozity.“

Člen vyjednávacího týmu za Sdružení Jinak Jakub Smrčka potvrdil, že možnost  přeobsazení postu místostarosty sice zvažovali, ale nakonec se shodli, že tuto variantu odmítnou:

„Protože nepovažujeme odvolání za plně odůvodněné a myslíme si, že v takovém případě byla nějakým způsobem nalomena důvěra, bez které se nedá v koalici dále pokračovat.“ Podle něj v případě odvolání, k němuž došlo i kvůli hlasům z koalice, považují spolupráci v koalici za fakticky ukončenou a přecházejí do opozice.

Jaké jsou možnosti

Zachování stávajícího půdorysu táborské koalice přesto zůstává i nadále prioritou i pro hnutí Tábor 2020. Podle starosty Štěpána Pavlíka jsou ale otevřené i další varianty, jak situaci řešit.

„Jestliže by se tato varianta neukázala jako reálná, tak bychom se zeptali na podporu menšinové sestavy už jenom tří koaličních subjektů ze strany Jinak a za jakých podmínek by to bylo možné. Když by ani toto nebylo možné, snažili bychom se pro naše usnesení v zastupitelstvu hledat podporu u jiných zastupitelů,“ říká mimo jiné starosta s tím, že další možností je hledání jiného koaličního partnera.

Jednání o budoucnosti koalice v Táboře budou pokračovat tento týden. O dalším vývoji budeme informovat.

Celou reportáž Jana Kopřivy si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio