Vedení radnice chce znovu uspět ve volbách

18. říjen 2002

Celé vedení českobudějovické radnice se znovu uchází o křesla v pětačtyřicetičlenném městském zastupitelstvu. Primátor Miroslav Tetter (KDU-ČSL) vede lidoveckou kandidátku pro komunální volby. Stejně tak jsou lídry kandidátek svých stran jeho náměstci Vlasta Bohdalová (ČSSD) a Zdeněk Čáp (US-DEU). Zbývající viceprimátor Vladimír Kostka je na pátém místě kandidátky unionistů. Do voleb jdou i další úřadující radní a zastupitelé.

V pětačtyřicetičlenném městském zastupitelstvu má nyní ODS 16 mandátů, KSČM 8, KDU-ČSL 7, ČSSD 5, unie 4 a po jednom ODA, Volba pro město, Strana zelených, Českobudějovická nová volba a Sdružení nezávislých kandidátů. V jedenáctičlenné radě města mají KDU-ČSL, ČSSD a Unie svobody po třech zástupcích a KSČM dva. V Českých Budějovicích se minulé komunální volby musely opakovat. V prosinci 1998 se 16 zastupitelů za ODS vzdalo mandátů. Protože s nimi rezignovali i všichni náhradníci na uvolněná místa zastupitelů, klesl stav zastupitelstva o více než třetinu a musely se konat nové volby.

Jako důvody své rezignace zastupitelé ODS uvedli nefunkčnost radniční koalice, nerespektování výsledků voleb a otevřenou koalici ČSSD, lidovců a Unie svobody s KSČM, která vyřadila 21 zastupitelů pravicových stran. ODS, která ziskem 17 mandátů volby vyhrála, neměla mezi 11 členy nové rady města žádného zástupce. Ustavující zasedání zastupitelstva zvolilo primátorem lidovce Miroslava Tettera a do městské rady čtyři zástupce ČSSD, tři Unie svobody a po dvou z KDU-ČSL a KSČM. Nové volby, které se konaly 19. června 1999, však žádné zásadní změny nepřinesly. Po ustavujícím zasedání nového zastupitelstva zůstal primátorem Tetter z KDU-ČSL. Jeho náměstky byli zvoleni Zdeněk Čáp a Vladimír Kostka z Unie svobody a Vlasta Bohdalová z ČSSD; i ti své funkce zastávali již po volbách v listopadu 1998.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio