Vedení jihočeských měst se po volbách výrazně změní

18. říjen 2010

Vedení okresních měst na jihu Čech se po vítězství ČSSD a nezávislých výrazně změní. Šanci obhájit post starosty má asi jediný ze sedmi starostů krajského a okresních měst - Pavel Vondrys ze Strakonic. Ve většině měst nahradila ODS vítězná ČSSD. Povolební vyjednávání začnou naplno už v pondělí. Výjimku tvoří České Budějovice, kde vítězní Občané pro Budějovice v neděli uzavřeli písemnou dohodu s TOP09 a budou ještě jednat s ČSSD.

Čím se lišila kampaň předcházející právě skončené komunální volby? Podle politologa Salima Murada z Jihočeské univerzity byla překvapivá například agrese některých billboardových hesel: „Jako jednu z tendencí jsem viděl vymezování proti těm, kteří se nemohou bránit. Měli jsme kampaň vedenou proti bezdomovcům, proti drogově závislým, a i kampaň, která se vágně trefovala do nepřizpůsobivých. Bylo to i u stran, u kterých bychom to nečekali.“

Překvapení v Českých Budějovicích

V Českých Budějovicích zvítězili s více než 26 procenty Občané pro Budějovice exprimátora města Juraje Thoma. Ten v létě vystoupil z ODS na protest proti údajnému klientelismu vedení města.

Do voleb v Českých Bzudějovicích šlo 16 stran a hnutí, volební účast v krajském městě byla necelých 40 procent. Občané pro Budějovice budou mít v zastupitelstvu celkem 15 mandátů, druhou nejúspěšnější stranou jsou sociální demokraté, kteří získali 10 křesel. Pouze 8 zástupců bude mít v českobudějovickém zastupitelstvu ODS oproti původním 23 v minulém volebním období. Komunisté si udrželi svých 6 mandátů a také 6 mandátů bude mít v českobudějovickém zastupitelstvu TOP09. K volbám v krajském městě přišlo necelých 40 procent voličů. Z politické mapy Českých Budějovic tak zmizeli lidovci, SNK Evropští demokraté a zelení.

„Spousta hlasů získaných naším hnutím byly hlasy, které směřovaly proti klientskému systému nespojenému výlučně a jedině s některou stranou, ale který je bohužel roztažen po všech politických strukturách. Lidem už pravděpodobně v tomto směru došla trpělivost. Na druhou stranu chci také věřit, že náš úspěch byl způsoben zajímavostí našich kandidátů. Byl to povedený mix lidí, kteří mají zkušenost s komunální politikou, a nových lidí s neotřelými nápady,“ zdůraznil pro Český rozhlas Juraj Thoma.

Zástupci vítězného hnutí Občané pro Budějovice a TOP09 v neděli písemně potvrdili společný zájem vytvořit funkční koalici, která bude prosazovat zásadní změny ve správě města. Dále se shodli na společném postupu pro jednání s dalšími politickými subjekty. Hnutí OPB a TOP09 v neděli vyzvaly ke společnému jednání zástupce ČSSD.

Výsledky voleb v jihočeských okresních městech

Deset politických subjektů šlo do voleb v Českém Krumlově, reprezentanty osmi z nich poslali voliči svými hlasy do městského zastupitelstva. K volbám přišlo necelých 43 procent voličů. Jako vítěz vyšla z voleb Česká strana sociálně demokratická, získala 23 procent hlasů a která bude mít v zastupitelstvo 6 mandátů. Druhá je ODS se 4 mandáty, která dosud ve městě vládla. Třetí skončili TOP09 a komunisté, mají po třech zastupitelích. Po dvou zastupitelích mají Sdružení nezávislých-Město pro všechny, dále lidovci a konečně Nezávislí a Zelení. Jeden mandát získali Sportovci pro Krumlov.

Zatímco dosavadní místostarostka Jitka Zikmundová kandidující za Sdružení nezávislých-Město pro všechny se do nového zastupitelstva dostala, starosta Luboš Jedlička, kterého na kandidátce ODS odsunuli na zadní pozice, už v novém zastupitelstvu nefiguruje. Není tam ale ani nový lídr občanských demokratů, voliči si do zastupitelstva z ODS vybrali kandidáty ze 3., 10., 11. a 12. příčky kandidátky.

Zástupci sedmi politických stran zasednou v novém zastupitelstvu Jindřichova Hradce. Až dosud zde vládla ODS, teď se stala vítězem voleb sociální demokracie. Voliči jí dali 24 procent hlasů. V 29 členném zastupitelstvu budou mít sociální demokraté 8 křesel, takže budou muset hledat koaličního spojence. V pořadí druhá skončila ODS, která má 6 mandátů, 5 zastupitelů budou mít v Jindřichově Hradci komunisté. Tři mandáty získala Volba pro město, stejně jako sdružení Strany zelených a Nezávislých kandidátů, po dvou zastupitelích budou mít TOP09 a SNK-Evropští demokraté.

Necelých 42 procent voličů přišlo v pátek a v sobotu k volebním urnám v Písku. A rozdali karty zcela jinak, než jak to doposud ve městě nad Otavou vypadalo. Vítězem voleb je sociální demokracie, která má v 27 členném zastupitelstvu 7 mandátů. 5 zastupitelů bude mít Volba pro město, po čtyřech komunisté, občanští demokraté a SNK-Evropští demokraté. Tři zastupitele získala TOP09.

Písečtí sociální demokraté teď budou jednat o tom, s kým půjdou do případné koalice, říká jejich volební lídr Ondřej Veselý: „V tuto chvíli není nikdo, s kým bychom v žádném případě do koalice nešli. Naším nejpřirozenějším partnerem se v tuto chvíli jeví Volba pro město a osobně máme k jejich kandidátům blízko. První jedná už probíhají, budeme hledat ještě další partnery, abychom ustavili provozuschopné zastupitelstvo a schopné vedení.“

Ve znamení povolebních vyjednávání teď žijí vítězové komunálních voleb i ve Strakonicích, kde nejlépe uspěla nová formace Slušnost a jistoty pro Strakonice. Získala 5 křesel v 21 členném zastupitelstvu. V jejím čele stojí současný starosta a bývalý člen ODS Pavel Vondrys.

Jak Vondrys říká, jasno o koalici musí být do ustavujícího zasedání nového zastupitelstva: „Ustavující zastupitelstvo města je plánováno na 9. listopadu. V nejbližších 14 dnech by mělo dojít ke přiblížení představ našeho sdružení a ostatních politických stran, se kterými bychom pak případně uzavřeli koaliční dohodu.“

S téměř 25 procenty získaných hlasů vyhrála v Prachaticích volby sociální demokracie. V 21 členném zastupitelstvu obsadí 6 křesel. Pro vytvoření radniční koalice, která by měla nadpoloviční většinu, bude potřebovat minimálně dva další partnery. Po čtyřech křeslech totiž získaly ODS a sdružení Pro Prachatice, po dvou křeslech lidovci, TOP09 a komunisté a jednoho zastupitele bude v Prachaticích mít Volba pro město. I ve městě pod Libínem znamenaly volby výrazný propad pro ODS, která měla v minulém volebním období 9 zastupitelů.

V Táboře volby vyhrála sociální demokracie - získala přes 21 procent hlasů. V zastupitelstvu bude mít 6 křesel. Sejný počet mandátů ale získaly i další dva politické subjekty. Procentuálně sice o něco méně, ale křesel v zastupitelstvu stejně - tedy šest - získali v Táboře také občanští demokraté a hnutí Tábor 2020. Komunisté mají čtyři mandáty, TOP09 tři a sdružení Jinak! dva mandáty. Zastupitelstvo má 27 členů, takže žádná ze stran sama vedení města sestavit nedokáže. K volebním urnám přišlo v Táboře 44 procent voličů.

autoři: Ivan Mls , Filip Černý
Spustit audio