Ve strakonické nemocnici se včera otevřel druhý jihočeský babybox

24. březen 2009

Ve strakonické nemocnici začal v pondělí sloužit druhý jihočeský babybox. Odložení dítěte do babyboxu je u nás legální a rodičce, která tam své nechtěné dítě odloží, za to nehrozí žádný trest. Proto jsou babyboxy vždy instalovány v klidných částech nemocničních areálů, která zaručují zachování anonymity.

Jak přesně schránka pro nechtěné novorozence o rozměrech 100 x 60 x 50 centimetrů bude fungovat, Českému rozhlasu připomněl ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala: "Babybox je trvale napájen elektrickou energií a vyhříván na 28 stupňů Celsia. Jakmile ho někdo otevře a zavře, tak se okamžitě začíná vyhřívat na 37 stupňů Celsia. Do něj je zavedena kamerka, která na dvě místa v nemocnici posílá signál, takže na porodních sálech a na zdravotnické záchranné službě je vidět, zda se něco děje. Po krátká časové době začíná přístroj posílat SMS na 8 mobilních telefonů."

Ve Strakonicích je schránka umístěna na budově pohotovosti a matka může přijít i odejít nikým neviděna, potvrzuje Ludvík Hess, předseda občanského sdružení Babybox pro odložené děti Statim: "Ve Strakonicích sice matka projde otevřenými vraty, ale s vrátným se do kontaktu nedostane. Schránka je umístěna pár metrů za plotem, který je stále otevřený."

Za čtyři roky u nás bylo instalováno 22 babyboxů včetně nyní otevřeného strakonického. Vyhřívané schránky už pomohly zachránit život 15 dětí. Další schránka pro odložené novorozence se na jihu Čech otevře zřejmě v Písku, kdy přesně to bude, ale zatím není jasné.

Spustit audio