Ve Dvorcích na Soběslavsku sundali poškozený zvon z věže kaple sv. Vojtěcha

6. březen 2014

Starý zvon opustil věž kaple sv. Vojtěcha ve Dvorcích u Tučap ve středu odpoledne. Zvon je poškozen, lze ho sice rozeznít, ale jeho zvuková charakteristika není dobrá. Navíc hrozí, že pokud by se na něj zvonilo i nadále, mohl by časem prasknout.

Ze sousedních Myslkovic přijel zvonař Michal Votruba, kterému asistoval tučapský starosta Pavel Novák a dvorecký zvoník. Na místo se přišli podívat i další lidé.

Zvon byl podroben odborné analýze. Závěr je, že jeho oprava by se v tomto případě nevyplatila. Proto se nejdříve uvažovalo o tom, že zvon bude zakopán v kapli pod podlahu. Nakonec ale skončí na jiném místě, bude zavěšen přímo v kapli pod hlavní trám. Sice se na něj už nebude zvonit, ale bude vidět, bude sloužit jako památka, ať už pro současníky anebo pro generace budoucí.

Krátce po té, co se přišlo na to, že je starý zvon poškozený, byla mezi lidmi vyhlášena sbírka na nový zvon. Peníze se podařilo vybrat rychle a nový zvon ulil loni na podzim právě zvonař Michal Votruba. Stalo se tak přímo ve Dvorcích za přítomnosti lidí, pro něž byla výroba zvonu velkým zážitkem.

Nový zvon se rozezní pravděpodobně 23. dubna na svátek sv. Vojtěcha.

autoři: Jan Kopřiva , Jana Matznerová
Spustit audio