Včelstvo je továrna na zdravou výživu, stavební materiál i dezinfekci

25. listopad 2021

Včely z jednoho úlu vyrazí na 100 tisíc výletů denně, z nichž přinesou v době snůšky pět až šest litrů nektaru. Z něj vyrábí med. Létavky nektar vrhnou buď do buňky, nebo ho nabízí včelám skladnicím. Sbírají ho do medového váčku. Tam se vejde 50 mikrolitrů, což je drobounká kapička.

Tuto tekutinu musí zahustit, aby ji zakonzervovali. To je úloha skladnic. „Odpařování vody se děje přes noc,“ doplňuje včelař Václav Krištůfek, „včely nektar rozprostřou na jazýčku a máváním křídel z něho odstraňují přebytečnou vodu. Pak to zase nasají a vrátí zpět.“ Na jeden litr nektaru je potřeba, aby včely navštívily dvacet tisíc květů.

Vznik vosku je podle Václav Krištůfka zázrak přírody. „Vzniká na břišní straně zadečku, kde dělnice má čtyři páry voskotvorných žláz. Těmi produkuje v průběhu léta voskové šupinky, veliké kolem jednoho milimetru a vážící 0,8 miligramu,“ popisuje včelař.

Na jeden kilogram vosku je potřeba přes milion voskových šupinek. Včela je z břišní části vypocuje, předníma nohama je zachytí, podává si je ke kusadlům, tam je zahřeje a potom podává stavitelkám. Ty jsou zavěšené v jakési zácloně na rámku a začínají stavět ze shora dolů.

Vosková buňka slouží i jako dorozumívací prostředek. „Když chce včela ostatním něco sdělit, vezme do kusadla část buňky a rozvibruje jí. Například, že někde chybí potrava,“ dodává Václav Krištůfek.

Propolis je včelím tmelem. Název vznikl z řeckých slov pro a polis, což znamená před městem. Právě u vchodu do včelího obydlí ho lidé poprvé objevili. Propolis je rostlinného původu. „Včely sbírají pryskyřici z pupenů, lepí si ji na třetí pár nohou a nosí do úlu. Další včely v úlu ji z létavek sundají, rozkoušou a přidají do ní z hltanových žláz další látky,“ objasňuje složitý proces Václav Krištůfek.

Tím vznikne látka podobná laku, kterou včely tmelí všechny mezírky v úlu. To má velký vliv na klimatizaci a také zpevnění buněk. Navíc obsahuje bakteriální látky, a tím přispívá k udržování hygieny ve včelím obydlí.

Spustit audio

Související