Vánoční stromky z Píseckých hor ozdobí domácnosti, nemocnici i kostel. Největší zájem je o jedle

8. prosinec 2019 10:25

Vánoční stromeček z lesů na Písecku určitě déle vydrží. Lesníci totiž řežou jehličnany celý advent a na trh je dodávají postupně. Zatímco my si stromeček vybíráme v době předvánoční, lesníci mají o jejich výběru jasno už několik měsíců předem.

Na tříhektarové plantáži u Pasek nedaleko Písku lesníci nejčastěji řežou dvoumetrové jedle. „O ně je největší zájem. Tady máme pětiletou jedli, kterou uřízneme, ale ta tříletá si ještě počká,“ ukazuje lesní dělník Petr Radáš.

Čtěte také

Každoročně stoupá zájem o jedle, proto jsou také v sortimentu nejvíc zastoupené. „Kromě nejoblíbenější jedle kavkazské je zájem o jedle bělokoré, ojíněné, korejské, ale v posledních letech stoupá i obliba stříbrných smrků, které tvarujeme a také dlouho vydrží při vyšších pokojových teplotách,“ uvádí Jiří Keclík.

Stromky z Píseckých hor a plantáží ale neskončí jen v domácnostech. „Každý rok se objevují například v seniorských domech a mateřských školách. Největší strom, který jsme darovali, je v písecké nemocnici a nejvíce stromků půjde do kostela, kde ozdobí oltář i ostatní části kostela,“ dodává Jiří Keclík.

Vánoční stromeček z Píseckých hor nebo plantáží Lesů města Písek si můžete koupit až do 23. prosince.

Spustit audio

Související