Vánoční příběh jako ze vzpomínek prababiček. Jihočeské divadlo uvádí Rybovu mši v inscenované podobě

27. listopad 2022

Scénické ztvárnění Rybovy České mše vánoční má o první adventní neděli premiéru v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Autoři představení slibují oživlý příběh jihočeských Vánoc s hudbou Jakuba Jana Ryby a také Adama Václava Michny z Otradovic.

„Rybovu Českou mši vánoční uvedeme jako divadelní dílo, to znamená plně inscenovanou. Orchestr bude sedět v orchestřišti a nahoře na jevišti se začne odvíjet příběh,“ popisuje režisér Tomáš Ondřej Pilař.

„Příběh, který jako by vzešel ze vzpomínek našich prababiček. O tom, jaké jsou vlastně Vánoce a zejména jaké by mohly být uvnitř našich srdcí. Jsou to Vánoce, ve kterých za padajícím sněhem můžeme tušit cestu do Betléma. Jsou to Vánoce, kdy skutečně věříme, že se uprostřed hluboké noci může zrodit nová naděje. A samozřejmě jsou to Vánoce, které přinášejí radost,“ přibližuje.

Ačkoli je Česká mše vánoční všeobecně považována za radostnou, pod touto první vrstvou se podle Tomáše Ondřeje Pilaře skrývá opravdu hluboký příběh o lidství a naději. „A právě tuto cestu k srdci, kterou Rybova Česká mše vánoční otevírá, chceme přinést i na jeviště,“ dodává.

Celý rozhovor o inscenaci Hej Mistře Jihočeského divadla v Českých Budějovicích si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související