Kouzelná flétna v Jihočeském divadle bude hravá a zábavná, slibuje režisér Petr Hašek

30. říjen 2022

Petr Hašek je uměleckým šéfem Malého divadla, jednoho ze souborů Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. Nyní ale jako režisér připravuje operu, Kouzelnou flétnu Wolfganga Amadea Mozarta.

Petr Hašek má k hudbě silný vztah. „Hudba je podle mého mínění snad to nejkrásnější, co člověk vůbec vytvořil a čím se zabývá. Hudbu velmi obdivuji a ve svých režiích často využívám hudební složku, protože ona dokáže krásně popsat a ovlivnit lidské emoce. A opera jako forma je pro mě vrcholem divadelního umění, takže když přišla nabídka na Kouzelnou flétnu, byla to nabídka, která se neodmítá,“ říká.

V divadelní práci je pro něj důležitá i vizuální složka a s textem podle svých zachází hodně svévolně. „Nejinak tomu je i v případě připravované Kouzelné flétny. Mluvené části jsme výrazně zredukovali, tam jsou úpravy razantnější, naopak do muziky, árií a hudebních čísel jsme zasahovali úplně minimálně,“ dodává.

Tvůrci chtějí, aby inscenace neodrazovala diváky, kteří nechodí na operu pravidelně, ale aby je naopak přitáhla. „Myslíme na rodinného diváka, opera je určena i dětem. Budeme uvádět libreto v češtině, rozhodli jsme se pro překlad Vojtěcha Spurného, který nám přišel hodně hravý, ne archaický, a bude podle nás přijatelný i pro dětského diváka,“ vysvětluje Petr Hašek.

Na scéně se objeví zvířata i artisté. „Bude to hravá a hodně rozhýbaná inscenace. Pracujeme i s projekcemi a humorem. Ten je podle mě zakódován už v té hudbě a samozřejmě i v libretu. Není to vážná opera. Troufám si říct, že bude zábavná, děláme si z toho i trochu srandu,“ prozrazuje Petr Hašek.

Celý rozhovor s režisérem Jihočeského divadla Petrem Haškem si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související