Vánoční perníčky žáků Biskupského gymnázia v Českých Budějovicích pomůžou dobré věci

8. prosinec 2023 14:27

Zdobení perníčků může zabavit a zároveň pomoci dobré věci. Důkaz zajistili žáci Biskupského gymnázia v Českých Budějovicích. Nazdobili desítky perníčků, které přímo ve škole je prodají. Výtěžek darují na charitativní účely.

Maminka jednoho ze žáků Biskupského gymnázia v Českých Budějovicích Hana Jurčíková obchází všechny umělce, kteří zdobí vánoční perníčky. „Tohle jsem dělala se spoustou tříd, když byli moji synové malí. Tak jsem napsala paní učitelce a jsem moc ráda, že se to zrealizovalo,“ vypráví.

Pod rukama žáků vznikají krásné výtvory. „Jsou moc šikovní. Já jsem se snažila vybrat tvary, které se mi zdobí dobře a o kterých si myslím, že se budou dobře zdobit i dětem. Samozřejmě s vánoční tématikou, jediné, co trochu vybočuje, jsou tyhle trojrozměrné želvy plněné bonbonem. Ty máme speciálně jenom na charitu,“ ukazuje.

Pro žáky je zdobení perníčků vítaným zpestřením výuky. „To určitě ano, navíc jsem ráda, že tím můžeme podpořit charitu,“ potvrzuje Marion Kubec. Sáček s polevou má v ruce také Daniel Stehlík. „Doma perníčky nezdobíme, takže premiéra. Je to pro mě náročné,“ přiznává.

Ruku k dílu přiložil i třídní učitel Tomáš Malina. „Je to úžasná věc. Myslím si, že advent opravdu patří tomu, aby se lidé připravili na vánoční svátky jinak než jenom pobíháním po obchodech. No, a málo platné, v tom školním provozu bývá málo příležitostí k tomu, aby třída spolu něco takto neformálně podnikla,“ připomíná.

Nazdobené perníčky se budou prodávat přímo ve škole. „Peníze dáme potom na českobudějovickou charitu. Děti se samozřejmě dozví, kolik se vybralo a na co přesně peníze půjdou. Pro mě je nejhezčí, když vidím, s jakým nadšením děti perníky dělají, a že to vlastně bude mít ještě ten druhotný dosah,“ uvádí ředitel gymnázia Martin Maršík, který předpokládá, že o perníčky bude velký zájem.

Spustit audio

Související