V unikátní fotobance lidé hledají odsunuté předky nebo své rodné domy

19. říjen 2012

Unikátní obrazové dědictví, které zanechali významní českokrumlovští fotografové Josef a František Seidlovi, je kompletně přístupné na internetu.

V jedinečné fotografické databance Muzea Fotoateliér Seidel jsou snímky od roku 1884. Databanka má více jak sto čtyřicet tisíc snímků. Více než polovinu tvoří skeny ze skleněných negativů a plochých filmů, zbytek jsou kinofilmy a svitkové filmy.

„Nejvíce jsou to portréty lidí, ať už v ateliéru nebo na Šumavě před svým domem a před plátnem, které si Seidel nosil s sebou. Druhou částí jsou snímky, které bychom mohli nazvat reportážemi. Jsou ze života v Českém Krumlově zejména po roce 1929, kdy už Seidelovi mohli fotografovat na kinofilm pomocí malého fotoaparátu,“ představil fotografie vedoucí projektu Petr Hudičák.

Lidé si v této databance mohou najít své předky, podívat se na zaniklé vesnice v pohraničí, nebo poznat běžný život našich předků. Dědictví fotoateliéru spravuje Českokrumlovský rozvojový fond. Podle jeho ředitele Miroslava Reitingera si už mnoho potomků odsunutých německých rodin našlo v databance své předky nebo rodné domy.

„Od samého počátku, kdy se fotobanka spustila, přichází reakce lidí. Mají zájem o poskytnutí a získání fotografií a to je ta největší odměna za naši práci, že to dílo je živé a slouží svému účelu. Jeto náš příspěvek k narovnání česko-německých vztahů, k odstraňování bílých míst na mapě dvacátého století,“ dodal Reitinger.

Unikátní fotografický odkaz Fotoateliéru Seidel je zdarma přístupný na adrese www.seidel.cz.

autor: pku
Spustit audio