V Táboře zpřísnili pravidla pro hazard, úplně zakázat ho ale nechtějí

4. červen 2017

V Táboře platí přísnější pravidla pro provozování hazardu. Omezení pro herny a kasina teď platí i v místních částech Čekanice, Měšice a také ve Společenském centru Univerzita na Novém Městě. Návrh plošného zákazu ale v zastupitelstvu neprošel.

O regulaci hazardu se v Táboře mluví více než deset let. Zastupitelé ale zatím nikdy nezvedli ruku pro nulovou toleranci. Jedním z argumentů je, že provozovatelé heren odvádějí do městské kasy na daních docela slušné peníze.

„Výherní hrací automaty považuji za opravdu velké zlo, a byť město na tom vydělává zhruba třicet milionů ročně, tak se to nedá srovnávat s tím, co potom musí stát vynakládat na škody způsobené v těchto zařízeních,“ říká místostarostka Michaela Petrová.

Podobný názor zastává i řada obyvatel. Patří mezi ně Vít Markvart. „Já myslím, že by to klidně mohli zakázat úplně. Vůbec by mi to nevadilo, nepřišlo by mi na tom nic divného. Ten příjem z daní podle mě není dostatečný argument, protože si tím lidé ničí životy,“ komentuje.

V zastupitelstvu ale nemá zákaz heren dostatečnou podporu. Není pro něj ani starosta Jiří Fišer, který nezastírá, že finanční odvody z hazardu do veřejných rozpočtů hrají při rozhodování zastupitelů svou roli. „Určitě to je jeden z argumentů, ale já si myslím, že není úplně jediný. Kdybychom byli skutečně přesvědčeni o tom, že plošný zákaz nepřinese žádné jiné negativní důsledky než tu finanční ztrátu, tak by se, myslím, shoda v zastupitelstvu našla,“ dodává.

Většina táborských zastupitelů argumentuje tím, že plošný zákaz hazardu by vedl ke vzniku černých heren, které by byly mimo jakoukoli kontrolu. „Prostě je tu fenomén černých heren a nejrůznějších internetových pramenů, a to ještě bez toho, že bychom část daní mohli investovat. My je investujeme do dotačních programů, na mládež, na sport. Takže když už zde hazard existuje, tak alespoň financuje prospěšné věci,“ připomíná starosta.

Jeden z předních českých odborníků na závislosti doktor Karel Nešpor ale tento názor nesdílí. Podle něj je prokázáno, že zákaz heren přináší snížení kriminality, sociálních problémů a naopak vyšší kvalitu života. „Je to prokázané, existují práce, které dokazují souvislost mezi hustotou míst, kde se provozuje hazard, a kriminalitou v dané lokalitě. Největší sebevražednost v celých Spojených státech má Las Vegas, a když se obyvatel z tohoto města odstěhuje, tak se pravděpodobnost, že něco vyvede, pronikavě snižuje,“ připomíná.

Slova Karla Nešpora korespondují se zkušenostmi z Českého Krumlova, kde se plošný zákaz hazardu osvědčil. Potvrzuje to tamní starosta Dalibor Carda. „Nám se to osvědčilo výborně. Máme ve městě klid. Ty herny, které byly problematické, kde se nám srocovali lidi a byly tam hromady stříkaček, to je všechno pryč a máme klid,“ popisuje.

Nulová tolerance ke vzniku černých heren v Českém Krumlově nevedla. Je ale pravda, že se herny přesunuly za hranice města do obce Přísečná, která je ve vztahu k podobným aktivitám tolerantní.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio