V Táboře vrcholí pivní slavnosti

6. únor 2009

Slavnostním vyhlášením výsledků dnes večer vyvrcholí v Táboře 19. ročník Reprezentačních pivních slavností. Akce v hotelu Palcát se zúčastnilo na 70 pivovarů z domova i zahraničí. Degustátoři v soutěži posuzovali téměř 300 soutěžních vzorků. Dnes večer vyhlásí výsledky a vítězná piva získají zlatou, stříbrnou nebo bronzovou pečeť.

I letos je mezi přihlášenými celá řada malých pivovarů. Martin Vrba pracuje jako sládek v italském pivovaru v Udine a má tak možnost srovnání postavení malých pivovarů: "Tím, že v český zákazník je velice konzervativní a největší podíl na trhu má klasická desítka a dvanáctka, tak speciální piva se dost těžce prosazují. Kdežto v Itálii škála piv je opravdu obrovská, takže malé pivovary tím, že se odlišují, mají velice dobrou pozici na trhu. I v malém množství se dokážou na trhu prosadit."

Podle Vrby nejsou na italském pivním trhu takové ekonomické tlaky jako v Česku. Na tuzemském trhu velké pivovary stlačují cenu piva dolů, kdežto v Itálii je cena piva stabilní a i malé pivovary s 30 procenty výstavu jsou neustále ziskové.

Spustit audio