V Táboře ubudou parkovací místa v historickém centru města

13. leden 2010

V Táboře se chystají změny v parkování v historickém centru města. Ubude parkovacích míst a zruší se zvýhodněné celodenní stání na Tržním náměstí. Během ledna táborská radnice zahajuje k parkování informační kampaň. Nová pravidla začnou platit od 1. února.

Asi nejviditelnější změnou bude zrušení 20 parkovacích stání na jižní straně Žižkova náměstí. Zde nyní parkují lidé, kteří na starém městě bydlí nebo pracují a koupili si parkovací kartu. Náhradou za tuto zónu budou vyhrazená místa na blízkém parkovišti u pivovaru.

Cílem této změny je částečné zklidnění náměstí a zpříjemnění posezení na předzahrádkách. Majitelé restaurací a kaváren si letní posezení dokonce mohou směrem do náměstí rozšířit.

Další změnou je konec zvýhodněného celodenního parkování na Tržním náměstí. Řidiči, kteří tam byli zvyklí parkovat, mohou i nadále s výhodnějším celodenním tarifem nechat auto v parkovacím domě Pod střelnicí.

Držitelé parkovacích karet v Českých Budějovicích si musí v novém roce aktualizovat jejich platnost. V současné době krajské město eviduje zhruba na tři tisíce rezidentních a abonentních karet.

Podrobnosti uvedla mluvčí českobudějovických strážníků Katka Schusterová: "Držitelé rezidentních a abonentních karet v Českých Budějovicích by měli mít k 1. lednu 2010 tyto karty aktuální. Nové parkovací karty je třeba si zajistit na odboru Správy veřejných statků magistrátu města. Českobudějovičtí strážníci se na jejich kontrolu zaměří až následujícím měsíci. Pokuta se v tomto případě může vyšplhat až na dva tisíce korun."

autoři: Jan Kopřiva , Michaela Vrácovská
Spustit audio