V rakouském městě Tulln můžete obdivovat více než 70 modelových zahrad v duchu přírodního zahradničení

30. září 2022

Asi 40 kilometrů severozápadním směrem od Vídně, přímo na řece Dunaj, leží univerzitní město Tulln. Má bohatou historii i silnou kulturní tradici. Díky mimořádně vhodným přírodním podmínkám zde už v dávných dobách vzkvétalo zemědělství, později se zde vyvinula i velmi silná zahradnická tradice.

Sídlí zde několik známých zahradnických a školkařských firem, které zásadně ovlivnily i dnešní tvář města. V Tullnu se také nachází velký výstavní areál, kde se na ploše asi osmi hektarů každoročně koná největší zahradnický veletrh v celé zemi.

V bezprostřední blízkosti výstaviště je další velmi pozoruhodné místo – Zahrady Tulln, rozsáhlý areál přírodních zahrad určený k návštěvě, obdivování a inspirování, určený každému, kdo hledá nápady a tipy pro založení či úpravy vlastní zahrady podle přírodních pravidel.

Zahrady v Tullnu navazují na hnutí „Příroda v zahradě“, které vzniklo na sklonku dvacátého století ve spolkové zemi Dolní Rakousko. Postupně toto hnutí specifikovalo jasná pravidla, která vymezují způsoby vedení zahrady tak, aby pěstování rostlin probíhalo v souladu s ochranou přírody a životního prostředí. Ta základní zní: žádná umělá hnojiva, žádná chemická ochrana rostlin, žádná rašelina.

Tyto principy uplatňují i Zahrady Tulln. Na sedmi hektarech je vytvořeno více než 70 modelových zahrad, všechny v duchu přírodního zahradničení. Tyto zahrady jsou rozličné. Od velmi divokých až po velmi důstojné.

Protože se jedná vesměs o zahrady přírodní, často zde můžeme vidět místa i předměty na podporu hmyzu na zahradě, od klasických hmyzích domků až po celkem nenápadně vedené zahrady, kde se jenom podle rostlinné skladby dá dedukovat, že byly vytvořeny právě proto, aby daly opylovačům nejenom dostatek potravy, ale i motivace na zahradě zůstat a rozmnožovat se.

Čtěte také

Mnoho ukázkových zahrad v sobě ukrývá různé dřevěné prvky – vyvýšené záhony, velké dřevěné nádoby na pěstování či rozsáhlé terasy – jak jednoduché, tak víceúrovňové. K vidění jsou zajímavé ploty, často velmi překvapivě jednoduché a účelné.

Každý, kdo nechodí jenom s hlavou v oblacích, může v tullnských zahradách objevit zajímavé inspirace na tvorbu zahradních chodníků, osázení nádob, pěstování léčivých bylin či kombinování rostlin.

V Zahradách Tulln nejsou k vidění jenom rostliny a modelové zahrady. Je zde k dispozici kompletní infrastruktura, která podporuje zahradnické cestování – sociální zázemí, restaurace, zahradnická prodejna, prostor pro kulturní akce… A také místa pro hry a zábavu dětí i odpočinek dospěláků.

Zahrady Tulln navštívili i my, vaše moderátorsky zahradnická dvojice z pořadu Zelené světy Hanka Šoberová a Pavel Chlouba. Moc se nám zde líbilo a upřímně tuto doporučujeme k návštěvě.

autor: Pavel Chlouba
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.