V přístavech v Budějovicích a Hluboké připomínají výrobu dřevařských vorů

21. květen 2018 14:20

Přístaviště v Českých Budějovicích a v Hluboké nad Vltavou se rozšíří o výseče dřevařských vorů. Stavěli je o víkendu členové spolku Vltavan v Purkarci společně s dětmi.

Lesníci přivezli z Píseckých hor k vorařskému muzeu v Purkarci osm odkorněných smrkových klád. „Té kulatině se říká vořina. Klády jsou pevně do sebe zaklíněné v otvoru, kterému se říká žabka. Je to taková speciální technika pro spojování jednotlivých klád ve vorové tabuli,“ popsal člen vorařského spolku Vltavan Michal Bárta.

O víkendu měl při výrobě části vorové tabule spoustu šikovných pomocníků. Děti mu pomáhaly řezat, zatloukat i vrtat.

Používaly přitom staré nástroje z vorařského muzea. „Máme dochované, co se kde v chalupách stihlo zachránit, například nebozez, ruční stroužky na odkornění, nástroje na opracování vesel, obloukovou pilu, staré tesařské sekyrky,“ vyjmenoval Michal Bárta.

Z Budějovic lodí až do Prahy. Otevřeli komoru ve Hněvkovicích a na řece už není žádná překážka

Na jezu ve Hněvkovicích se otevřela plavební komora. V přímém přenosu Českého rozhlasu jí proplula výletní loď Vojtěch Lanna

Po zhruba šedesáti letech padla poslední překážka pro plavbu na řece Vltavě. V sobotu se otevřela plavební komora na jezu ve Hněvkovicích.

Práce na voru komentoval další člen vorařského spolku Josef Nachlinger. Podle něj je udržování vorařské tradice velmi důležité. „Vorařství máme v Purkarci většinou v genech a jde nám o to, aby práce našich předků nezanikla s jejich úmrtím, aby i další generace věděly, jak se vor stavěl,“ řekl.

Čerstvě vyrobené části voru budou stát v hlubockém a českobudějovickém přístavišti. Na břehu budou připomínat tradiční vorařské řemeslo.

Související