V Prachaticích si připomněli Den válečných veteránů

11. listopad 2009

Dnes si připomínáme Den válečných veteránů při příležitosti ukončení 1. světové války. V Prachaticích uctili památku bojovníků, kteří položili své životy v obou světových válkách, na tamním hřbitově.

Vzpomínka se uskutečnila za přítomnosti přímých účastníků bojů ve 2. světové válce, historiků v uniformách vojáků z 1. světové války, příslušníků Armády ČR z posádky Boletice, novodobých veteránů a členů přátel fanklubu US Army. Nechyběli zástupci města, jen veřejnost zůstala doma.

Předsedovi Klubu vojenských důchodců Prachatice Emilu Steinmayerovi se při pietě opět vybavily konkrétní osudy: "Pro mě je to velká vzpomínka na všechny kamarády, se kterými jsem sloužil. Někteří z nich padli. Vzpomínám si na boje na barikádách ve Strakonicích, stříleli na jednotky SS a padli 5. května při osvobození. Byli to bývalí kamarádi, se kterými jsem vyrůstal. Sice byli o pár let straší, ale zůstali tam, chudáci."

Jan Josef se účastnil misí v Libyi a v Kuvajtu. Jako vojenský pozorovatel působil v Jugoslávii. Při otázce redaktora Václava Maliny, co pro něj znamená pietní akt za padlé, se mu vybavila také silnice smrti z Kuwait City směrem na Basru.

Tradice Dne válečných veteránů sahá do období těsně po 1. světové válce, ale oficiální oslavy začaly někdy na počátku 20. let. U nás se jeho tradice dají vysledovat do období po 2. světové válce, ale komunistický režim ho neuznával. A tak české oslavy započaly až v 90. letech.

Nejenom u nás, ale i jinde po světě se proto různá setkání, řada vzpomínkových akcí. Z jedné takové ve Velké Británii se vrátil nedávno šéf Klubu historie letectví z Jindřichova Hradce Ladislav Burian. Vyzpovídal ho Martin Hlaváček.

autoři: Martin Hlaváček , Václav Malina
Spustit audio