V Lužnici je málo vody, řeka je kvůli tomu místy nesjízdná

17. srpen 2022 16:30

Zcela bez vodáků je v těchto dnech Stará řeka nad rybníkem Rožmberk. O něco lepší je situace pár kilometrů proti proudu v Suchdole nad Lužnicí.

Podle některých vodáků to ale má i své výhody.

„Dá se naučit řídit, není taková voda, takže se člověk naučí kormidlovat loď, protože musíte přejet z jedné strany na druhou, kde je zrovna víc vody,“ popisuje vodačka Karla z Nového Boru, která se hodnotí jako začátečnice.

Ovšem bez přetahování lodi se to místy také neobejde, jak dodává se smíchem v reportáži Karla:

„Hlavně když jsme uvízli na mělčině, a nebo tam byly i kmeny, pod kterými jsme museli loď potáhnout.“

Nejlepší podmínky nabízí vodákům úvodní úsek mezi Suchdolem nad Lužnicí a Majdalenou. Potvrzuje se to i na zájmu půjčování lodí.

Jak potvrzuje Jana Brabcová ze suchdolské vodácké základny:

„Na začátku sezóny bylo krásně vody, ale bylo málo vodáků. Teď už je míň vody, tak se jezdí jednodenní výlet. V kempu si trochu umyjí nožičky a dál, když nepřetíží loď, tak dojedou na Majdalenu. Od Majdaleny dál se to už moc nepůjčuje.“

Výjimečně lze v tyto dny potkat vodáky v obci Lužnice, Stará řeka je podle provozovatele tamního kempu Zdeňka Radosty víceméně bez vody. Kemp ale pořádá různé akce dál.

Podobná situace jako na Lužnici začíná být už i na Otavě. Jedinou řekou na jihu Čech, kde mají vodáci velmi dobré podmínky, je Vltava.

Víc si poslechněte online v reportáži Jana Kopřivy.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio