V Kynšperku nad Ohří se přes řeku klene půvabná krytá lávka. Je druhou nejdelší svého druhu u nás

25. únor 2023

V obci Kynšperk nad Ohří, která se rozkládá přesně na rozhraní okresu Sokolov a Cheb v Karlovarském kraji, mají druhou nejdelší krytou dřevěnou lávkou pro pěší v republice. Délka celé lávky je 130 metrů, její dřevěná zastřešená část měří 63 metrů. Přes den do ní světlo vpouští třináct párů oken, ve večerních hodinách nahrazuje denní světlo umělé osvětlení.

Město Kynšperk nad Ohří bylo založeno v roce 1232 českým králem Václavem I. Rozkládá se na obou březích řeky Ohře a až do roku 1923 se lidé z jedné strany na druhou dostávali jen díky dřevěným, většinou chatrným lávkám. Ty však často poškozovaly povodně, a tak byl přesně před sto lety postaven most betonový. Železobetonová konstrukce byla zároveň technickou památkou.

Dnešních dnů se ale nedočkalo ani toto dílo. Most byl zničen na konci 2. světové války, kdy ho ustupující německá armáda vyhodila do povětří. Současná dřevěná krytá lávka pochází z 50. let minulého století a dokazuje um místních řemeslníků.

„Lávku postavili kynšperští tesaři, kteří vyráběli nábytek, takže dokázali skvěle pracovat se dřevem. Tuhle krásnou lávku postavili na místě toho předmostí a potom ji už hotovu nasunuli na ty betonové sloupy, které tu zbyly po té původní železobetonové konstrukci,“ popisuje kynšperská patriotka Eva Fréharová.

Lávku můžete navštívit bez jakéhokoliv omezení denně po celý rok. Pokud se do Kynšperku nad Ohří vypravíte, nezapomeňte nahlédnout také do římskokatolického kostela Nanebevzetí Panny Marie a projít si historické centrum s řadou významných staveb a památek.

Spustit audio