V Jihočeském kraji ubylo krádeží a loupeží, policisté ale řeší víc vražd

7. únor 2019 07:05

Podle policejních statistik na jihu Čech znovu klesla kriminalita. Policisté řešili 8861 případů. Převládaly mezi nimi krádeže nebo úvěrové podvody, tedy majetková a hospodářská trestná činnost.

Krajské ředitelství také investovalo přes 50 milionů korun do rekonstrukce svých budov a nákupu nové techniky.

Co se týče úspěšnosti v objasňování případů, jihočeští policisté se řadí mezi nejlepší v republice. Loni vyřešili skoro 68 procent všech případů.

Zároveň zaznamenali pokles počtu krádeží aut, vloupání do bytů nebo loupeží. Naopak narostl počet vražd. „Za loňský rok jsme evidovali sedm případů trestného činu vražda. Pět jsme objasnili, na dvou se ještě procesně pracuje, je to skok matky s dítětem z okna na sídlišti Vltava a pak nález mrtvoly muže v katastru obce Nová Pec,“ uvedl šéf kriminální služby Miroslav Krejčí.

Krajské ředitelství loni investovalo 25 milionů korun do stavebních úprav, modernizace a zateplování svých objektů, dalších 28 milionů šlo do technického vybavení. „Strojní investice zahrnují veškeré naše vybavení, například automobily, radary na měření rychlosti, zařízení pro měření dechu a podobně,“ řekl ekonomický náměstek policie Ivan Fanta.

Kyčelní implantát prozradil totožnost zavražděného ze Šumavy

Rozcestník Raškov u Schwarzenberského kanálu na Šumavě, u kterého bylo v neděli nalezeno tělo mrtvého muže

Jihočeští kriminalisté zjistili totožnost muže, jehož mrtvé tělo objevili turisté koncem listopadu v lese u Nové Pece na Šumavě. Podle lékařských záznamů mu bylo 69 let a pocházel z německého okresu Straubig – Bogen.

Jednou z takových investic byl nový přístroj na odhalování padělaných dokladů, například pasů, občanských nebo řidičských průkazů. „Nárůst falešných dokladů je velký, takže jsem rád, že tento přístroj máme a že máme zaměstnance, kteří tomu rozumí. U lidí, kteří se tu objevují například na nelegální práci, je skoro výjimka, když mají doklady v pořádku,“ doplnil šéf pro vnější službu Roman Bláha.

Cizinecká policie odhalila celkem 93 cizinců, kteří na území kraje nelegálně pracovali a používali přitom padělané doklady. Převládají občané Ukrajiny, Moldavska a Balkánských zemí.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související