V Jelení v Krušných horách si můžete užít nevšední procházku, kterou vám zpestří alpaky a koně

15. leden 2023

Bývalá německá vesnice Hirschenstand neboli Jelení leží v nadmořské výšce téměř tisíc metrů, poblíž česko-německé hranice v Karlovarském kraji. V kouzelném údolí Krušných hor uprostřed nádherné přírody zbyly z více než stovky domů pouhé čtyři. A v jednom z nich nabízejí zájemcům speciální procházky, při kterých je možné vodit koně a lamy alpaky.

Vesnice se nachází deset kilometrů severně od Nejdku. Ještě v roce 1946 v ní žilo na osm set lidí ve sto čtyřiceti pěti domech. Dnes po nich není na rozlehlé pláni téměř žádná stopa, jen na místě farního kostela sv. Antonína z Padovy vztyčili rodáci malý památník.

V celé vesnici s českým názvem Jelení zůstaly stát jen čtyři domy. Největší z nich, předválečnými obyvateli zvaný Villa, je domovem jediných čtyř současných stálých obyvatel. Česko-indická rodina - Alice, Anbu a dcery Žofie a Amálka - si v Krušných horách plní svůj sen.

Svůj dům rodina pojmenovala Mezi Jeleny. „Hledali jsme nějaký originální název. Protože je to tady uprostřed přírody a z okna v létě ty jeleny můžeme pozorovat, tak jsme vymysleli Mezi Jeleny,“ vysvětluje Alice Janstová.

Usedlost Mezi Jeleny přitom nabízí veřejnosti zajímavé procházky se zvířaty. „Máme tady koně a lamy alpaky. Můžeme s nimi chodit na procházku, na koních se dá i jezdit. Alpaky si lidé mohou vzít na vodítko a jít s nimi jako s pejskem,“ přibližuje Alice s tím, že taková procházka s alpakou nebo koňmi není jen tak. „Tak půl hodiny trvá, než je připravíme, a hodinu a půl pak samotná procházka.“

Spustit audio