V den zápasu jsem jezdil lyžovat, dnes by to nešlo, vzpomíná stříbrný volejbalista z olympiády

16. duben 2018

Na kus řeči s medailistou z olympijských her Milanem Čudou. Dynamo České Budějovice ve Frýdku-Místku. Krajský přebor fotbalistů vede Želeč. To vše ve Sportovních ozvěnách, které připravil Kamil Jáša.

Naposledy se česká, vlastně ještě československá volejbalová reprezentace radovala ze zisku medaile na olympijských hrách přesně před padesáti lety. V roce 1968 vybojoval bronz v Mexiku tým, ve kterém byl třeba Jihočech Antonín Procházka.

Ještě o čtyři roky dříve v Tokiu se Československo radovalo ze stříbra. Byl u toho Milan Čuda, který teď v dubnu vyrazil na play off extraligy na zápasy Jihostroje. Je totiž bývalým hráčem a manažerem Českých Budějovic.

Kromě toho se bývalý reprezentační volejbalista baví lyžováním. Sníh a dvě prkýnka ho bavily odjakživa. „Od té doby, co jsem na tom uměl stát. Když jsem se přistěhoval do Budějovic, tak jsem několikrát byl dopoledne na Zadově lyžovat a večer jsme hráli a přežil jsem to. Dneska už to klidně můžu říct,“ prozradil sám na sebe.

Volejbalisté Jihostroje mistrovský titul letos neobhájí

Semifinále volejbalové extraligy v sezóně 2016-17 - Jihostroj České Budějovice vs. Karlovarsko

V semifinále extraligy volejbalistů hráči Karlovarska vyhráli v Českých Budějovicích 3:2 na sety. V semifinálové sérii zvítězili 3:0 na zápasy a postupují do finále.

Milana Čudu už samozřejmě za to, že v den zápasu vyrazil na lyže, žádný trest nestihne, ale dokáže si představit, že by se dnes volejbalisté vydali v den utkání na hory? „To nejde, dneska je to o něčem jiném,“ odpověděl.

Před padesáti a více roky hrála sportovcům na stupních vítězů československá státní hymna. Jak Milan Čuda vnímá snahy o změnu té současné? „Zaznamenal jsem, že se něco takového děje, nerozumím tomu. Asi budu všeobecně vyhlášený za kacíře, ale ve srovnání s některými rytmickými hymnami to máme takové utahané, unavené, to nemůže sportovce moc nabudit,“ řekl stříbrný olympionik z Tokia.

Sportovní ozvěny výsledkově:

Dynamo České Budějovice vyhrálo ve Frýdku-Místku 2:1, Táborsko remizovalo v Ústí nad Labem 3:3.

Dramatický zápas viděli fanoušci v lize devatenáctek. Dynamo porazilo Slavii Praha 3:2. Dva góly dával Jakub Rauscher. „Do centru oba dva, ze strany přišla přihrávka do vápna, padlo to tam,“ popsal.

Trénink jedenáctiletých fotbalistů Dynama navštívila olympijská vítězka Kateřina Neumannová. Trenér Petr Benát si vzácné návštěvy vážil, stejně jako jeho svěřenci, kteří v době zlatých olympijských her v Turíně ještě ani nebyli na světě. „Kluci, byť jsou narození až v roce 2007, stoprocentně věděli, o koho se jedná, a to, že nás navštívila taková legenda, nám udělalo radost,“ dodal.

Tabulka:

Ondrášovka krajský přebor přinesl v dalším kole tyto výsledky: Čimelice – Táborsko 2:2, Nová Včelnice – Katovice 2:5, Osek – Olešník 0:3, Rudolfov – Dražice 5:1, Sezimovo Ústí – Třeboň 1:0, Želeč – Dačice 9:0, Hluboká – Protivín 1:1 a Milevsko – Jindřichův Hradec 3:3.

V tabulce je první Želeč, která má 51 bodů. Druhý Jindřichův Hradec už ztrácí 4 body. Poslední v tabulce jsou Dačice se sedmi body, předposlední Nová Včelnice s jedenácti body.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související