V Budějovicích plánují pohádkový summit

10. září 2004

Historicky první summit království, panství, monarchií a pohádkových míst Čech, Moravy a Slezska se uskuteční v neděli 7. listopadu v českobudějovickém Domě kultury Metropol. ČTK to řekl jihočeský pohádkový kancléř a šéf českobudějovického Turistického a mapového centra Marcel Goetz. Odvolal se přitom na závěry audience u jihočeského pohádkového krále Zdeňka Trošky.

Podle dostupných údajů existuje v České republice asi 13 království, knížectví a dalších zvláštních území, která mají své představitele, pasy či měnu. Jejich cílem je kromě zábavy především podpora domácího cestovního ruchu nabídkou nových turistických cílů i aktivit na využití volného času. "Předpokládáme (7. listopadu) od 10:00 příchody a diskuze účastníků. Zájemcům bude umožněna i prezentace a představení projektů. Odpoledne pak bude následovat 3. pohádkový karneval s kaprem Jakubem," uvedl Goetz. Cílem nevšedního setkání je podle něj především výměna zkušeností z realizace příbuzných projektů v různých regionech.

Zřejmě nejznámějším a také historicky prvním specifickým "státem" na českém území je Valašské království krále Boleslava Polívky. K dalším patří třeba krušnohorské velkovévodství, lašské markrabství či Země děda Praděda. Jihočeské pohádkové království, které sahá od Železné Rudy v Plzeňském kraji až po Telč v kraji Vysočina, má již 56 pohádkových kanceláří. "Musí jít o místa, kde se snaží si s turisty hrát," říká Goetz, který stál u zrodu projektu Jižní Čechy pohádkové. Turistickým symbolem jižních Čech se stal kapr Jakub z dílny kreslíře Jaroslava Kerlese. Jednotlivá jihočeská místa, regiony či pohádkové kanceláře pak charakterizují jeho různé podoby. Kapr Jakub tak umí například jezdit na bicyklu, vařit a pít pivo či lyžovat. Potkat ho lze i na kánoi nebo pod stanem. Mimo jiné existuje také kapr husita, dudák či kapr Bílá paní.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio