V Anglii objevili Tóru, která před válkou patřila židům z Kamenice nad Lipou

26. červenec 2019 16:33

Do bývalé synagogy v Kamenici nad Lipou se loni na podzim symbolicky vrátila Tóra, ztracená za druhé světové války. Svitek objevilo židovské shromáždění v londýnském Nottinghamu.

To ho při bohoslužbách používalo přes 40 let v domnění, že pochází ze Slavkova u Brna. Až v roce 2015 se přišlo na to, že došlo k záměně čísel a ve skutečnosti tuto Tóru vlastnili židé z Kamenice.

„Když nacisté přišli do Čech a na Moravu, židé sesbírali všechny svitky, které používali při svých bohoslužbách a dovezli je do Staré synagogy v Praze. Po válce je koupil podnikatel a filantrop ze Spojeného království a svitky zapůjčil židovským obcím po celém světě. Jeden se dostal i do nově založeného židovského shromáždění v Nottinghamu,“ vypráví organizátor výpravy z Londýna Neil Pike.

Do synagogy ve Čkyni na Prachaticku se vrátila původní tóra, zrestaurování stálo 180 tisíc korun

Tóra

Svitek tóry se ve Čkyni na Prachaticku přesunul z restaurátorské dílny do opravené synagogy. Podle představitelů židovské obce jde o unikát. Svitek ukrytý na půdě našli řemeslníci při rekonstrukci synagogy. Jeho obnova stála zhruba 180 tisíc korun.

Kamenická nová synagoga postavená v roce 1938 byla poslední, která byla v České republice vybudována. Teď slouží jak kostel Českobratrské církve evangelické. Při společné bohoslužbě během návštěvy anglických věřících zazněla modlitba Kadiš za oběti holocaustu i jména všech 46 židů z města a okolních obcí deportovaných do koncentračních táborů. Na závěr mimořádné bohoslužby zazněla i píseň Motýl, kterou 4. června 1942 napsal v Terezíně Pavel Friedman.

Spustit audio

Související