Do synagogy ve Čkyni na Prachaticku se vrátila původní tóra, zrestaurování stálo 180 tisíc korun

2. září 2014

Svitek tóry se ve Čkyni na Prachaticku přesunul z restaurátorské dílny do opravené synagogy. Podle představitelů židovské obce jde o unikát. Svitek ukrytý na půdě našli řemeslníci při rekonstrukci synagogy. Jeho obnova stála zhruba 180 tisíc korun.

„Tóra byla tři čtvrtě roku v restaurovacím procesu, kdy prošla náročným odplísněním, vyrovnáním a žehlením,“ popisuje Vladimír Silovský ze Společnosti pro obnovu synagogy ve Čkyni.

Židovských obcí zůstala v České republice jen desítka. Na slavnostní uložení tóry do Čkyně přijel až z Liberce také kantor Michal Foršt, který svitek uložil do schránky v zimní modlitebně.

„Po revoluci, kdy se otevřely hranice, spousta židovských předmětů zmizela. V době, kdy je všechno rozprodáno do zahraničí, je to unikát,“ vysvětluje Foršt a dodává:

„Svitek byl objeven na půdě na dvou dřevěných tyčích. Navinutý pergamen sešitý z různých částí je většinou desítky metrů dlouhý. Obřadně se z něj čte, pokud se to ještě dodržuje a Židé se sejdou v dostatečném kvóru.“

Židé tóru podle Vladimíra Silovského vyjímají pouze při bohoslužbách, které mají pevná pravidla. Protože v jižních Čechách není židovská obec, pravděpodobnost čtení z tóry je velmi malá.

autoři: Václav Malina , ako
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.