Už ve třech letech se děti mohou začít učit lyžovat

30. leden 2018

Lyžuji dobře, naučím je to sám. Právě tohle si stále říká hodně rodičů, kteří se chystají vyrazit se svými dětmi poprvé na sjezdovku. Odborníci ale doporučují svěřit dítě do péče lyžařské školy.

Tu už dnes najdete ve většině skiareálů. Funguje například na Monínci na pomezí středních a jižních Čech. Na cvičném svahu vedle hotelové sjezdovky tu na skupinu malých lyžařů dohlíží mimo jiné instruktor Marek Grulich. „V momentě, kdy člověk chodí a mluví, může se začít seznamovat s lyžováním,“ říká.

Důležité však je, aby lyžování bylo pro děti hrou a zábavou. „Má je to bavit. Proto tu všude máme různá pojmenovaná zvířátka, pak máme pojmenované sněhuláky. Všechna jména pochází od malých dětí. Když si dokáží tohle vymýšlet, tak je určitě baví i lyžování jako takové,“ ukazuje.

Na lyže si na Monínci stoupl například pětiletý Adam. „Dneska jsme se učili brždění a zatáčky. Myslím, že to jde dobře,“ prozradil.

V lyžařské škole se setkávají děti různých dovedností. „Jsou tady děti od absolutních začátečníků, kteří poprvé vidí lyže, až po harcovníky, kteří už se vydají na velkou sjezdovku a budou jezdit v doprovodu dospělých, je to individuální,“ dodává Marek Grulich.

Jako ideální věk pro lyžařské začátky se uvádí tři roky. Tehdy už jsou děti dostatečně vybavené fyzicky a dokáží i držet pozornost při výuce.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio