Úterý: Umíme si na sebe v dnešní době udělat čas?

17. květen 2016

Nezapomněli jsme spolu v době mobilů, internetu a mailů mluvit-komunikovat z očí do očí? Uděláte si čas na setkání u kávy, čaje s přáteli, známými, nebo s nimi vše řešíte většinou přes mobil, Skype nebo Facebook?

Víte vůbec, koho máte mezi takzvanými přáteli na Facebooku, znáte takzvané přátele osobně? Mluvíte s kamarády, vašimi dětmi, vnoučaty, povídáte si s nimi? Vědí ještě lidé, jakými slovy má konverzace ve slušné společnosti začínat a končit? Setkáváte se s přáteli ve vaší oblíbené kavárně, nebo jezdíte společně na nějaké akce?

Místo pozvání na kávu pošleme mail, zatelefonujeme… Hodinu popovídáme a zavěsíme. Jdeme do restaurace, po obědě si tam objednáme kávu a přes Skype hodinu povídáme se svými kamarády a přáteli a probíráme možné i nemožné.

Je páteční a sobotní večer a místo toho, abychom vyrazili s přáteli do společnosti, sedíme u Facebooku a hodiny a hodiny si píšeme a protože jich je připojeno více, ani nestíháme všem odepisovat... Když komunikaci vyřídíme, je téměř nad ránem a jdeme spát... I to je obrázek dnešní společnosti, která už nikam nemusí. Není to škoda?

Stačí sedět doma, zapnout počítač a do bytu si pozvete "online" kamarádů a přátel kolik chcete. Nezapomněli jsme se scházet, bavit se s očí do očí, sdílet vzájemné úsměvy a těšit se z přítomnosti těch, které máme rádi?

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.