Úterní Noční Linka: Jídlo jako rituál
Dokážete si jídlo užít jako rituál? Třeba takovou snídani, jako příjemné nastartování se do nového dne? Máte svá oblíbená jídla, která v průběhu týdne pravidelně střídáte, protože vám jdou k duhu? Nebo moc nepřemýšlíte nad tím, co jíte a vezmete za vděk tím, co je právě po ruce? Je vaše tělo nastaveno na určitý dietní režim, který mu dělá dobře a ten dodržujete, nebo sníte, na co máte právě chuť? Říká se, že s přibývajícím věkem potřebujeme jíst méně. Platí to i u vás?
31.května roku 1884 se začala psát historie jednoho z nejoblíbenějších snídaňových jídel v řadě zemí, kukuřičných lupínků. Patent na kukuřičné lupínky si tehdy podal John Harvey Kellogg, člen skupiny adventistů, která začala připravovat nová jídla z kukuřice kvůli jejich dietě. Jejich podoba, jak je známe dnes, souvisí s „náhodou“ bratrů Kelloggových , kteří přišli na nový způsob výroby. Kukuřičné lupínky, cornflakes, jsou jídlo, které vzniká kombinací uvařené kukuřice, cukru, vitamínů a minerálních látek. V některých zemích se jedná o tradiční jídlo podávané při snídani, obvykle s mlékem. Někomu vyhovují na snídani lupínky, někomu chleba se šunkou a s vejcem, jiný potřebuje sladkou snídani a jiný nesnídá vůbec, dá si třeba až svačinu. Ať tak či onak, především bychom vždy měli vědět, co jíme a jídlo si užít v klidu, třeba si z něj udělat i rituál.
Je prokázáno, že lidé, kteří pravidelně a zdravě jedí, jsou zdravější, produktivnější a většinou i optimističtější. A třeba právě ze zdravé snídaně lze udělat i příjemný ranní rituál, kterým vítáte nový den.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka