Úterní Noční Linka: Jídlo jako rituál

31. květen 2022

Dokážete si jídlo užít jako rituál? Třeba takovou snídani, jako příjemné nastartování se do nového dne? Máte svá oblíbená jídla, která v průběhu týdne pravidelně střídáte, protože vám jdou k duhu? Nebo moc nepřemýšlíte nad tím, co jíte a vezmete za vděk tím, co je právě po ruce? Je vaše tělo nastaveno na určitý dietní režim, který mu dělá dobře a ten dodržujete, nebo sníte, na co máte právě chuť? Říká se, že s přibývajícím věkem potřebujeme jíst méně. Platí to i u vás?

31.května roku 1884 se začala psát historie jednoho z nejoblíbenějších snídaňových jídel v řadě zemí, kukuřičných lupínků. Patent na kukuřičné lupínky si tehdy podal John Harvey Kellogg, člen skupiny adventistů, která začala připravovat nová jídla z kukuřice kvůli jejich dietě. Jejich podoba, jak je známe dnes, souvisí s „náhodou“ bratrů Kelloggových , kteří přišli na nový způsob výroby. Kukuřičné lupínky, cornflakes, jsou jídlo, které vzniká kombinací uvařené kukuřice, cukru, vitamínů a minerálních látek. V některých zemích se jedná o tradiční jídlo podávané při snídani, obvykle s mlékem. Někomu vyhovují na snídani lupínky, někomu chleba se šunkou a s vejcem, jiný potřebuje sladkou snídani a jiný nesnídá vůbec, dá si třeba až svačinu. Ať tak či onak, především bychom vždy měli vědět, co jíme a jídlo si užít v klidu, třeba si z něj udělat i rituál.

Je prokázáno, že lidé, kteří pravidelně a zdravě jedí, jsou zdravější, produktivnější a většinou i optimističtější. A třeba právě ze zdravé snídaně lze udělat i příjemný ranní rituál, kterým vítáte nový den.

Jiří s Olomouce nejvěrnější posl|Děkuji za každodenní noční linku, přeji hodně zdraví štěstí úspěchů a také lásky s pozdravem nejvěrnější posluchač Jirka se Stupkové s Olomouce moc děkuji celému kolektivu Č.rOlomouc.
Jaroslava |Dobrý večer paní Zorko, na ztrátu čichu mám jednu radu. Ve stejném množství se nastrouhá (za syrového stavu) mrkev, petržel a celer najemno, smíchá se to a užívá se třikrát denně - tři polévkové lžíce. Měla jsem stejný problém a tento postup mi poradila zdravotní sestra. Mohu doporučit, protože mi zelenina pomohla na sto procent. Zdraví Jaroslava z Prahy.
Jaroslava |Dobrý večer paní Zorko, na ztrátu čichu mám jednu radu. Ve stejném množství se nastrouhá (za syrového stavu) mrkev, petržel a celer najemno, smíchá se to a užívá se třikrát denně - tři polévkové lžíce. Měla jsem stejný problém a tento postup mi poradila zdravotní sestra. Mohu doporučit, protože mi zelenina pomohla na sto procent. Zdraví Jaroslava z Prahy.
Dobromila Atalovičová |MILA ZORKO ZDRAVIM VAS VSECHNY ZVYKLA JSEM SI RANO OVESNE VLOCKY MLETY KOKOS BRUSNICE SOJOVE MLEKO TROCHU SKORICE COKOLADA V KASTRULKU SE TO MIRNE POVARI JE TO ZDRAVE MNE TO CHUTNA MAM RADA MASO KURECI NA RUZNE SPUSOBY MUZE SE S TOHO UDELAT ZIVANSKA ?AM RADA SLANINU ZELENINU RYZI TESTOVINY BRAMBORA U NAS MAME KUKURICNE CHRUMKY JE DOBRE DOPLNEK STRAVY I DETI TO OBLIBUJI VSE DOBRE DOBROU CHUT VSEM PREJE DOBROMILA
Slávka|Dobrý večer paní Zorko a posluchači noční Linky. Když byly děti malé, tak jsem se snažila jít jim příkladem a snídala jsem s nimi. Teď snídám s maminkou nebo s manželem. To podle toho, kdo dřív vstává .Moc ráda mám snídaně venku, když je krásný den a už máme svoje rajčata, to je panečku něco, chleba s máslem a čerstvě utržené rajče a k pití dělám čaj nebo caro s mlékem. Téměř každý den vařím čerstvé obědy a vařím různě omáčky, knedlíky, brambory, sladká jídla, luštěniny,, těstoviny. Nejlepším strávníkem je můj mladší syn, ten když jí, tak dostanete hlad. On si tak dokáže jídlo vychutnávat, že je radost pro něho vařit. Přeji všem pohodový večer a zdravím všechny posluchače. lávka od Máchova jezera
Bohumír Šternberk| Snídaně byla vždy už za mých rodičů, takovým základním nastartováním dobrého dne. I dnes je mým základem je chléb se sádlem, posypaným sušeným Medvědím česnekem s kořením. 1x týdně se snažím mít chléb se sádlem a tuňákem, jinak potrpíme si na grilované makrely. Prostě na snídani si udělám čas. Jinak si nakládám zelí, takže segedin , vepřo knedlo zelí a vše co se uvaří doma je fantastické.
Alena|Dobrý večer Vám, paní Zoro a taky všem posluchačům. Já musím říct, že jídlo až tak neprožívám. Ráno snídám úplně denně krajíc chleba s máslem a na to šunku, sýr nebo marmeládu a hrnek čaje. Jím ráno docela málo, protože by to můj žaludek asi neunesl a můj manžel je taky tak zvyklý, takže nebudu nic měnit. Jen opravdu málokdy se stalo, že bych třeba ohřála nějaké párečky a vůbec bych nemohla jíst třeba vajíčka. Oběd vařím téměř denně, jen tak jednou za týden nebo třeba i dvakrát, podle toho co jídelna nabízí, tak to si zajdu pro oběd do restaurace a jíme ho doma. Je to takové třeba složité jídlo, které se mi nechce vařit a když to uvaří někdo jiný, tak na to máme chuť. Tam je právě k jídlu i polévka, tak to se mi líbí. Večeře teplé nedělám, jen někdy třeba lečo, smažená vejce a nebo někdy i klobásy. Většinou si dáme nějakou "nezdravou buchtu" a jablka, jahody a nebo něco z ovoce, na které je zrovna sezona. Řekla bych, že nejíme ani zdravě, ani správně, ale neřeším to a ani se tím nechci moc zabývat, jíme prostě tak, na co máme chuť, vaření dopředu neplánuju, maximálně si tak večer nachystám na další den maso, které pak budu zpracovávat na druhý den. Všem hezký večer.
frantisek svaricek|DOBRY VEČER P.ZORKO A POSL. N.L.JÁ NIKDY NEODEJDU Z DOMU BEZ SNÍDANĚ,VŽDYCKY K TOMU MUSÍ BÝT TEPLÝ NÁPOJ NEJČASTĚJI ČAJ.PO SNÍDANI SI DÁM SVOJE PRÁŠKY NA TLAK,CUKR.ATD.K OBĚDU MÁM RÁD VŠECHNY OMÁČKY A GULÁŠE JINAM JÍM VŠECHNO KROMĚ HUB A SMAŽENÉHO KVĚTÁKU.CO SE MĚ DOBŘE JÍ TAK TO JSOU POMLETÉ POTRAVINY JAKO KARBENÁTKY JITRNICE ATD.MÁM RÁD TAKY VŠECHNO CO JE Z BRAMBOR A TAKY MUSIM MÍT POLÉVKY A TO VŠECHNY RAJSKOU,MLÉČNOU A VŠECHNY OSTATNI,TAKY JÍM VŠECHNO Z MOUKY.JÁ SI MYSLÍM ŽE JE RADOST PRO MNE VAŘIT.JEŠTĚ JEDNOU VÁS VŠECHNY ZDRAVI VĚČNĚ PŘI CHUTI FRANTIŠEK ZE ŽIDLOCHOVIC A TAKY ZDRAVÍM DOBRÉ KUCHAŘKY N. L.
....mail 1|Dobrý večer, když byli děti ještě malé, mívali jsme jako rituál večeři. Celý den jsme byli roztoulaní, jedli po závodkách a školních kuchyních. Ale večer jsme se sešli u stolu všichni i s mými rodiči. Vařila jsem jednoduchá jídla, zato stolování bylo sváteční. Bílý ubrus, látkové ubrousky a čajový servis. Při čaji jsme si vypověděli navzájem denní zážitky a probrali všechno možné. Nikdo nikoho nenapomínal, nekáral a neokřikoval. Zkrátka rodinná idylka. Můj ženatý syn to praktikuje ve své rodině stejně. Jen místo čaje je na stole lahvinka vínka, protože vnuci jsou již dospělí. Zdraví Marie z Olomouce
Veronika|takže já snídám každý den jak se říká snídaně je základ dne snídám chleba z marmeládou a domácím medem a k obědu jsi vařím na co mám třeba chutě třeba o víkendu jsem měla špenát a k večeří jsem měla rybí pomazánku S pozdravem Veronika z Karlových Varu

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.