Úsekové měření rychlosti v Trhových Svinech přibrzdilo rychlé řidiče

29. srpen 2018 15:24

Radary na měření rychlosti v Trhových Svinech se podle radnice osvědčily. Řidiči si jich přitom ani nemusí všimnout. Městu stačí povolení od policie a dopravní značka začátku obce. V některých případech tak dostali řidiči i několik pokut najednou.

Jedním z nich je pan Bohuslav, který dostal najednou šest pokut:  „Měření je na příjezdu do Svinů od Českých Budějovic a u výjezdu na Nové Hrady. Jedna z pokut byla například za tisíc korun, to když jsem jen sedmdesát jedna až sedmdesát tři, jiná za šest set, to jsem jel sedmdesát. “

Případ pana Bohuslava vysvětluje tajemník městského úřadu v Trhových Svinech František Kolář. Podle něj ze začátku zavalilo úřad velké množství případů: „Byl  jich  tisíc měsíčně, takže zvládání  agendy nám neumožnilo rozesílat  výzvy průběžně,  aby to mělo  výchovný aspekt.“

Úsekové měření počítá průměrnou rychlost vozidla mezi dvěma body

Jak vypadá takové úsekové měření rychlosti? Řidiče změří dva radary za sebou. Pokud měl průměrnou rychlost na úseku mezi nimi nad padesát kilometrů za hodinu, úřad mu vyměří pokutu.

Radary v obcích už jsou běžné, nově se objevují kamery s úsekovým měřením rychlosti

Úsekový radar v Třebovicích

Spatřit u silnice radar, který měří rychlost vašeho auta, to už dnes není nic výjimečného. Marně byste ale takový přístroj hledali třeba při vjezdu do Trhových Svinů. Pozorný řidič si ovšem všimne nainstalovaných kamer.

Upozornění na to, že je v obci takový radar, není  podle tajemníka  Koláře  potřeba. „Stačí jediná dopravní značka, která je  daná zákonem, a to je obec. Tahle značka ukládá každému řidiči jet padesátikilometrovou rychlostí.“

Podobné měření má zavedené Milevsko na Písecku. Ostatní města využívají spíš preventivní radary,  které upozorňují na okamžitou rychlost vozidla. 

Krajské město plánuje úsekové měření v předem vytipovaných lokalitách

České Budějovice mají v plánu něco podobného jako  Trhové Sviny, říká náměstek primátora František Konečný z Hnutí ANO, který za toho hnutí  znovu kandiduje. „Budeme zavádět jak úsekové měření rychlosti, tak  detekci jízdy  na červenou. Máme vytipované frekventované křižovatky  a máme vytipované i lokality, kde  řidiči nedodržují rychlost. 

„Jednou z nich je například Strakonická ulice. Čtyřproudovka  svádí k velkým rychlostem,  přitom je tam v zatáčce křižovatka,  a to je  velice nebezpečné,“ upřesňuje Konečný.

Jak vysvětluje trhovosvinenský tajemník František Kolář, z provozu radarů město profit nemá. Z peněz vybraných na pokutách  je třeba zaplatit úředníky a také pronájem firmě, která radary městu poskytla. 

Největším profitem je podle tajemníka snížení rychlosti  na průtahu městem. Počet pokut za překročení rychlosti v Trhových Svinech klesl za necelý rok na pětinu.

autoři: Martin Pokorný , Ivan Mls
Spustit audio

Související