Uplynulo 75 let od československé mobilizace

23. září 2013

23. září 1938 odvysílal Československý rozhlas výzvu k mobilizaci záložníků Československé armády. Mnoho mužů se okamžitě po vyslechnutí zprávy z rozhlasu, bylo to v noci krátce po půl jedenácté, vypravilo z domova a vlakem, automobily i pěšky, a spěchali bez meškání do nejbližších kasáren.


Nebojíme se! Ať si jen přijdou! Kdo si myslí, že bude bit, když ještě nepadla ani rána, ten jistě válku nevyhraje. Není to po prvé, že se na nás kdosi kasá, nebylo jen jednou že na nás šli, Bylo jich jako much, a přece jsme je hnali zpátky za hranice. Tryskem uháněli, kudy přišli přes pohraniční lesy. Vyprovodíme je opět, přijdou-li. (Naše vojsko č. 12/1938)

Na hranicích Československa v té době budovala armáda opevnění, jež mnozí považovali a dodnes považují za bytelnou přehradu, která mohla zadržet útočícího nepřítele. Pravdou je, že toto opevnění mělo své slabiny. Ať už bylo bojové nadšení a odvaha hájit hranice republiky jakkoliv spontánní a hrdinné, mnozí z těch, co byli později bez výstřelu donuceni opustit bojové pozice, nakonec uznali, že by válka znamenala příliš tvrdou a krvavou zkušenost.

Jako připomínku důležitého momentu naší historie nabízíme k poslechu pořad Ivana Studeného. Dokument věnovaný 75. výročí mobilizace připomíná autentické střípky ze záznamu rozhlasového vysílání ze září roku 1938, které se mísí s vyprávěním Jana Wericha, který sám ve svém autě onu významnou noc svážel záložníky do kasáren. V rovině současné vstupuje dokument do Muzea Československé armády 1938 v Jindřichově Hradci, kde se popisu tehdejších reálií i společenské atmosféry ujímá badatel v oblasti vojenské historie Miloslav Sviták.

autor: Ivan Studený
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka