Únavu se paralympijský plavec Arnošt Petráček chystá přetavit v další úspěch

29. září 2018 08:59

Důležitou součástí výkonu vrcholového sportovce je odpočinek. Paralympijský reprezentant a vítěz her v Riu, plavec Arnošt Petráček má ale svérázný způsob, jak se vyrovnává s únavou. Přidává si další tréninkové dávky.

V letošním parném létě sluníčko na venkovní plovárně bazénu opravdu přálo. Rekreační plavci byli nadšení, ale co závodníci? „Teplota vody 26 až 27 stupňů je ideální pro závodní plavce. Samozřejmě není ideální, pokud už je přes 30 stupňů,“ říká Arnošt Petráček.

Plavec má velice pečlivě rozepsáné tréninkové dávky. Ani není divu, že v době volna se vodě raději vyhýbá. „Trávím hodně času ve vodě a pak ani není čas jet třeba někam k rybníku, mám i další aktivity,“ popisuje.

Při rekapitulaci sezony vyzdvihuje dvě zlaté medaile z mistrovství Evropy v Dublinu. Jednu čekal, ta druhá byla jaksi nad plán. „Vyšly mi obě disciplíny – 50 metrů volný způsob a 50 metrů znak, ve kterých jsem startoval. Říkali jsme, že plavat dlouhé tratě už nemá smysl, že jsem sprinter, tak jsme hrozně rádi, že tyhle dvě disciplíny vyšly,“ komentuje.

Když nemůžeš, tak přidej! Toto heslo pomohlo handicapovanému Arnoštu Petráčkovi ke zlatu v Riu

Zlatý paralympionik Arnošt Petráček

Narodil se s vadou horních i dolních končetin, má problémy s kolenními klouby a chybí mu celé pažní kosti. Přesto Arnošt Petráček vyniká ve sportu. Letos dokonce tento handicapovaný plavec, který pochází z Písku a nyní žije v Jankově u Českých Budějovic, přivezl zlatou medaili z paralympiády v Riu.

Už před letošní sezonou jeho trenér Jiří Filip říkal, že od plavání by si měl na čas odpočinout. Jenže to není Petráčkův styl. Naopak. Přidal v tréninku a zase se zlepšil.

V hlavě má další plány. Jeho kamarádi vymysleli akci Běh pro Arnyho, která s přispěním veřejnosti letos vydělala přes 68 tisíc korun. „Peníze použijeme na mojí sportovní přípravu na mistrovství světa v Malajsii, které se uskuteční příští rok. Tam bych rozhodně také rád letěl pro medaile, navíc mistrovství jsou nominační závody na paralympiádu,“ dokumentuje Arnošt Petráček, že odpočívat opět hodlá tréninkem a s dalším olympijským snem v hlavě.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související