Ulicí běžel nahý muž, pronásledovala ho žena. Zážitek inspiroval kreslíře Karla Pavlíka

9. říjen 2017

Své obrazy vytváří prakticky jen tužkou, ale občas využije i jiné možnosti. Kreslíř Karel Pavlík nyní představuje svá díla ve výstavním prostoru Českého rozhlasu České Budějovice. Prohlédnout si je tu můžete do konce října.

Na výstavě jsou k vidění obrazy s různou tématikou, od snových vizí přes architekturu, akty až k obyčejným situacím všedního života. „Sám život se skládá jako mozaika. Je spousta krásných i zoufalých věcí, já to všechno vnímám a snažím se to vyjádřit právě ve své tvorbě,“ říká kreslíř Karel Pavlík.

Zaujme například obraz sloupu, který se naklání, na něm je nahý muž a pod ním žena. „Když jsem byl před lety v Benátkách, korzoval jsem a najednou ze dveří vyběhl nahý muž a za ním žena oblečená skoro jako na karneval. Lidé jim tleskali a já dodnes nevím, jestli tleskali tomu pánovi, co urputně běžel, nebo té paní, co na něj urputně volala. Já jsem tleskal oběma,“ prozrazuje svou inspiraci.

Při kreslení používá tužku, ale občas má potřebu ji doplnit trochou barvy. „Většinou se jedná o výraznou červenou jako takový kontrast k té černé. Kdyby tam zase bylo moc barev, myslím, že by na mě křičely, a to já nemám rád. Já mám rád, když to se mnou komunikuje, a tohle černobílé vyjádření tužkou je pro mě uklidňující, našel jsem se v tom,“ vysvětluje.

Na výstavě v Českém rozhlase České Budějovice je k vidění ale také modrá kresba propiskou. „Já se s kresbou jako laskám, hladím se s ní a ona mi to vrací v tom výsledku, že si navzájem vyhovujeme. Nalézám v té kresbě klid,“ dodává kreslíř.

Karel Pavlík se narodil roku 1954 v Ústí nad Labem, nyní žije a tvoří v Českých Budějovicích. Byl členem výtvarné skupiny VIS-ART, od roku 1991 má samostatné výstavy. Jeho díla jsou zastoupena v soukromých sbírkách převážně v zahraničí, například v Itálii, Francii, Švýcarsku, Kanadě, Brazílie nebo Izraeli.

Vernisáž výstavy obrazů kreslíře Karla Pavlíka v budově Českého rozhlasu České Budějovice

Rozhovor s kreslířem Karlem Pavlíkem přináší kulturní magazín Kavárna. Dále připomíná, že v písecké galerii Sladovna otevřeli novou výstavu Hnízdo a že se budějovické plovárna stala kulturní památkou. Také zavede na knižní festival Tabook a nabízí recenze filmů O těle a duši a Křižáček.
Celý pořad si poslechněte zde.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.