Udržuje tradici textilní výroby ve Vimperku. Teď se Věra Vávrová stala Živnostnicí roku

6. listopad 2017

Věra Vávrová vyráběla košile už v národním podniku Šumavan. V roce 1990 založila s manželem rodinnou firmu VAVI. Zkratku můžete snadno rozluštit jako Vávrovi - Vimperk.

Vyrábí pánské košile a dámské halenky. V podnikání se jim daří, o čemž svědčí také ocenění Živnostník roku Jihočeského kraje.

„Tady na dílně jsou naše šikovné holky, které ty košile dělají. Na nich to všechno je, ony to mají všechno v rukou,“ ukazuje firmu, která stylově sídlí v rodinném domě.

Služebně nejstarší zaměstnankyní je Irena Veselá. „Jsem tu 26 let. Začátky byly dole u krbu, tam nás bylo asi šest. Postupně je to prostě rychlejší a rychlejší,“ komentuje.

Textilní výroba se zmodernizovala, ale bez lidské práce se neobejde, což je podle Věry Vávrové zásadní potíž: „To je prostě základ textilního oboru, který tady svým způsobem pomalu zanikl. Dneska už nenajdete nikoho, kdo by uměl šít. Já si chci lidi tady vychovávat, ale je tu jeden problém - sehnat je. Je třeba, aby se vrátilo učňovské školství k tomu, co bylo.“

Věra Vávrová drží prapor české textilní výroby nejen ve Vimperku. Z ocenění Živnostník roku Jihočeského kraje má radost, bere ho ale také jako výzvu, aby tradice firmy VAVI pokračovala. „Syn se, zaplaťpánbů, rozhodl, že v tom bude pokračovat,“ říká.

Jiří Vávra zdůrazňuje, že ho rodiče k převzetí firmy nikdy netlačili. „Oni nám dali nesmírnou volnost ve všem, co jsme dělali, podporovali nás. Jelikož mi přišlo tohle jejich úsilí smysluplné, jednoho dne jsem došel k tomu, že by byla velká škoda, kdyby to přišlo vniveč,“ vypráví.

Věra Vávrová, zakladatelka firmy Vavi

Před převzetím firmy se ale ještě vypravil na studia do ciziny. „Tam už jsem odcházel s tím, že se vrátím a celé to využiji k tomu, abych přebral firmu. Šel jsem do světa získat zkušenosti jako ten Honza,“ dodává.

Jiří Vávra plánuje přestěhovat výrobu do nové výrobní haly s dvojnásobnou kapacitou a je smířený s tím, že mu maminka bude do podnikání mluvit. „To bych asi pak nebyla já,“ směje se Věra Vávrová.

autor: Václav Malina
Spustit audio