U srnčí zvěře v jižních Čechách se vyskytuje virové onemocnění papilomatóza

9. prosinec 2009

U srnčí zvěře na Jindřichohradecku se vyskytuje virové onemocnění papilomatóza. Způsobuje tvorbu nezhoubných nádorů na kůži zvířat. Na člověka by toto onemocnění přenosné být nemělo, i přesto ale státní veterinární správa doporučuje dbát na hygienu.

Zvěř nakažená tímto virem byla ulovena v honitbách ve Volfířově, Kunžaku a Dolních Němčicích.

Jak řekl jednatel Okresního mysliveckého spolku v Jindřichově Hradci Pavel Průša, léčba zvěře je možná, ale velmi obtížná: "V honitbách se snažíme podávat kvalitní granulované směsi včetně stopových prvků, jako je selen, zinek a další. Ty by měly zvýšit odolnost zvěře proti nákaze. Snažíme se s orgány státní správy získat prostředky zejména na nákup krmiv s těmito prvky, abychom posílili imunitu zvěře."

Nejblíže jihočeské metropoli se onemocnění papilomatóza u srnčí zvěře objevilo v honitbách Krasejovky na Českokrumlovsku. V hlubockých honitbách na Českobudějovicku na něj lovci srnčí zvěře zatím nenarazili.

I když nejde o novou nemoc, přesto se podle lesního správce Lesů ČR v Hluboké nad Vltavou Jana Zasadila doporučuje chovat se obezřetně: "Obecné doporučení je pracovat v rukavicích. Přenos nemoci zatím nebyl prokázán. Zvěř je lepší odvézt do kafilérie, než zakopat, jak to myslivci často dělají. Pokud zvěř někde pozorujeme, tak sledujeme i příznaky papilomatózy. Pokud je objevíme, tak zvěř slovíme. Zatím jsme se s nemocí u nás nesetkali."

Krajská veterinární správa evidovala nejvíce případů onemocnění papilomatózy u srnčí zvěře vloni. Letos je počet nakažené zvěře nižší.

autoři: Petra Matoušková , hoch
Spustit audio