U Lipna se usídlí nové chovné stádo zubrů. Bude obývat rezervaci společně se skupinou divokých koní

7. březen 2024 14:03

Nedaleko jihočeského Lipna vzniká nové chovné stádo zubrů. Jeho základem jsou dvě samice, které žily v oboře Židlov. Ochranáři společně s ekofarmáři je přivezli do rezervace, kde už rok žijí divocí koně. Cílem rozsáhlé výměny zubrů je vytvořit na Lipně geneticky různorodé stádo těchto ohrožených kopytníků.

V rezervaci u Lipna už jsou dvě mladé zubřice, obývají pozemek o rozloze 25 hektarů. „Schovávají se v remízkách, vyhledávají úkryty, protože si zatím na ten prostor zvykají. V remízku najdou nejen úkryt, ale i potravu a cítí se tam bezpečně. Až se rozkoukají, určitě začnou objevovat i zbytek pastviny,“ popisuje Martina Beranová, vedoucí společnosti Jihočeské ekofarmy.

Převoz zvířat byl podle vedoucího provozu Davida Sofrona poměrně náročný. „Obora Židlov je velmi rozsáhlá a členitá, rozkládá se na čtyřech tisících hektarech, je tam obtížné i samotné nalezení stáda. Odchyt zubrů se nám povedl až na druhý pokus,“ vypráví.

„Také samotný transport z obory k nám na Lipno byl velmi náročný. Jedna zubřice byla hodně nervózní, převoz se jí moc nelíbil, ale vykládka a samotný přesun se nakonec podařily. Jsme rádi, že se u nás zabydlují,“ dodává.

Nově založené zubří stádo na Lipně by mělo mít celkem pět členů. Základní skupinu vytvoří zubři z několika českých chovů. „Zubři byli po první světové válce v přírodě člověkem úplně vyhubeni a přežili jenom v zajetí v několika málo chovech a ve velmi nízkém počtu. Proto je při ustavování každého nového chovu důležité, aby stádo bylo geneticky co nejpestřejší, aby se co nejvíce vykompenzovalo to, že všichni zakladatelé současné populace zubrů pocházejí z několika málo jedinců,“ vysvětluje Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která výměnu zvířat koordinuje.

Ke dvěma zubřicím v rezervaci u Lipna by měla v březnu a v dubnu přibýt ještě tři zvířata – dvě samice z chomutovské rezervace a samec z rezervace v Milovicích.

Spustit audio

Související