Tisíce Písečanů oslavovaly most

13. květen 2003

Několik tisíc lidí se v pondělí večer sešlo u píseckého kamenného mostu, aby přihlíželi slavnostnímu nasvícení, které symbolicky ukončilo rekonstrukci mostu po loňských povodních. Památka ze 13. století, nejstarší svého druhu ve střední Evropě, je nejen místní turistickou atrakcí, ale je také v srdci každého zdejšího rodáka.

Davy zvědavců se tlačily na most, aby se prošly kolem osvícených soch. Hrála dechovka a nechyběl stánek s občerstvením. "Vnímám to jako velkou slávu právě proto, že se tady sešlo tolik lidí, že s městem žijí a most je zajímá. Je to jejich most," řekl ČTK písecký starosta Luboš Průša, který oslavě přihlížel z břehu řeky. "Je to hezké, že se ten most opravil, protože pro Písek to znamená hodně a pro mě kousek do života," potvrdil Průšova slova devatenáctiletý student Karel Balášek. Kamenný most je symbolem pro všechny generace obyvatel Písku. "Život se tady odvíjí od toho mostu," řekl šestasedmdesátiletý Jiří Káca, který z Písku nepochází, ale žije zde již dlouhou dobu. Mezi hosty se objevil také bývalý písecký starosta a nynější poslanec za ODS Tom Zajíček. Podle něj znamená nasvícení mostu nejen ukončení rekonstrukce významné památky. "Podle počtu lidí, kteří se tady dnes sešli, je vidět, že je to ještě něco jiného než kulturní památka, je to kousek srdíčka píseckých lidí," míní Zajíček.

Kamenný most je jednou z nejvýznamnějších turistických atrakcí Písku. V letech 1996 a 1997 prodělal generální rekonstrukci, která jej loni pravděpodobně zachránila před úplným zničením. Jedna socha - Anděl strážný, kterou voda strhla a poškodila, však na slavnosti chyběla. Radnice nechá v nejbližší době vyrobit její repliku, protože původní kopie středověkého originálu byla vážně poškozena.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio