Těžký sníh boří střechy i na jihu Čech

14. únor 2006

Téměř v celé republice se potýkají majitelé nemovitostí s tíhou sněhu na střechách. Mnoho střešních konstrukcí také nápor sněhové pokrývky nevydrželo a prolomilo se. Nejinak tomu je i na jihu Čech. Jen za poslední týden se zřítilo hned několik střech. Naštěstí vždy v době, kdy uvnitř budov nikdo nebyl, a proto se všechny tyto nehody obešly bez zranění.

8. 2. 2006

Těžký sníh odpoledne prolomil střechu haly v bývalých kasárnách na Litvínovické ulici v Českých Budějovicích. Padající konstrukce nikoho nezranila, řekl ČTK operační důstojník jihočeských hasičů. Na jihu Čech to byl během minulé středy třetí případ. Pod vrstvou mokrého sněhu se již ráno probořila skladovací hala v Mříči na Českokrumlovsku. Ještě předtím se zřítila střecha haly v areálu technických služeb v Nové Bystřici na Jindřichohradecku. Strop haly o rozměrech 10x20 metrů se zřítil kolem 14:00. V objektu byl uskladněn stavební materiál. "Na místě zasahovala jednotka s plošinou a jeřábem. Částečně zde provedla zabezpečovací práce," dodal operační důstojník.

Od 17:00 likvidovali tři jednotky hasičů za pomocí plošiny následky pádu střechy jednoho z domů v centru Frymburka na Českokrumlovsku. Dům byl v době zřícení konstrukce prázdný, nikdo nebyl zraněn. Ve Volarech na Prachaticku se odpoledne propadla i střecha plechové garáže.

9. 2. 2006

Zřejmě pod tíhou sněhu se ráno propadla v Poříně na Táborsku střecha stodoly. Bortící se konstrukce nikoho nezranila. Hasiči museli následně zbořit štít domu, neboť hrozil jeho pád na silnici, řekl ČTK operační důstojník táborských hasičů.

"Šlo o starší kamennou stavbu. Starosta nám volal, že shání majitele. Po dohodě s ním jsme část zdi strhli," řekl operační důstojník. Výše škody se podle něj nedá odhadnout. Na místě zasahovala jednotka profesionálních hasičů z Tábora s plošinou.

11. 2. 2006

V Kaplici na Českokrumlovsku se hodinu po poledni zřítila střecha skladovací haly. Příčinou byl pravděpodobně těžký sníh a zřejmě i špatný stav nosníků. Trosky nikoho nezranily, řekl ČTK operační důstojník jihočeských hasičů.

"Volal nám to jeden místní občan, který vše viděl. Hala byla prázdná, dříve sloužila jako zemědělský sklad. Střecha se zřítila ze dvou třetin," upřesnil operační důstojník. Hasiči na místo vyslali i jeřáb, který měl trosky nadzvednout pro případ, že by někdo zůstal uvnitř. Padající konstrukce naštěstí nikoho nezranila.

Hasiči i nadále nabádají majitele objektů, aby sníh ze střech odklízeli. Lidé by měli sníh odstraňovat preventivně nebo využít služeb speciálních firem. V případě příznaků porušení konstrukce by se měli obrátit na stavební úřad.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio