Téměř nestravitelný a těžko vytočitelný – cementový med letos ohrožuje včelstva hlavně na jihu Čech

19. červen 2024 10:00

Včelařům na jihu Čech dělá letos starosti takzvaný cementový medovicový med. Je ho víc než v předchozích letech a může ohrozit celá včelstva. Je pro ně totiž téměř nestravitelný.

V úlech se letos po několika letech objevil ve větší míře takzvaný cementový med. Nedá se v běžném medometu vytočit. Navíc může způsobit hromadné úhyny včelstev. Pokud včelaři tento melicitózní med včas z pláství dostanou, mají včelstva šanci na přežití.

“Některé buňky se lesknou a některé jsou matné. Matná barva znamená, že med krystalizuje už v plástvích a to je ten melicitózní med,” ukazuje včelař Petr Texl z Černivska u Blatné. Včely na takovém medu nesmějí přezimovat, protože má hodně nestravitelných zbytků a v zimě by včelstva měla problém a mohla uhynout.

Čtěte také

Takzvaný cementový med se nevyskytuje každý rok. Většinou se s ním včelaři setkávají lokálně až později v létě. „Pamatuji si na rok 2002, kdy byly povodně a stromy byly vydatně zalité povodní, tak se to vyskytlo celostátně,“ vzpomíná Petr Texl.

I letošní výskyt melicitózního medu je důsledkem deštivého počasí. „Melicitózní med produkují mšice, kterým svědčí vlhké deštivé počasí,“ vysvětlil tajemník Českého svazu včelařů František Krejčí. Nejhorší situace je v jižních Čechách – od Jindřichohradecka až po Šumavu, ale vyskytuje se lokálně také na Havlíčkobrodsku, Pardubicku a okolo Semil.

Aby včelstvo neuhynulo, musí včelaři dostat cementový med rychle z pláství. Má ale nepříjemnou chuť a nedá se použít ani na výrobu medoviny.

Spustit audio