Táborský soud potrestal bývalého soudce Berku devítiletým vězením

6. duben 2010

Kauza podezřelých konkurzů kolem ústeckého soudce Jiřího Berky dospěla po bezmála čtyřech letech soudních jednání do finále. Krajský soud v Táboře dnes uložil soudci Berkovi, správci konkurzní podstaty Danielu Tonathovi a Vladislavu Větrovci, který je označován za hlavu zločinného spolčení, tresty odnětí svobody na devět let a propadnutí majetku.

Z dvanácti obžalovaný odchází s trestem osm osob. Škála trestných činů, kterých se jednotliví aktéři této kauzy měli dopouštět, je velmi pestrá: od účasti na zločinném spolčení, přes zneužití pravomocí veřejného činitele, porušování povinností při správě cizího majetku, po podplácení, jehož prostřednictvím se gang pokoušel infiltrovat do struktur Národního bezpečnostního úřadu.

Skupina kolem konkurzního soudce Berky způsobila škodu přesahující čtvrt miliardy korun. Scénář trestné činnosti byl přitom obdobný, skupina si vyhlédla firmu v ekonomických potížích, soudce Berka na ni uvalil konkurzní řízení, kterého se ujal Daniel Tonath. Ten pak majetek převáděl na spřízněné osoby.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio