Táborský okresní soud opět otevřel případ zneužití konopí k toxikomanii

8. duben 2009

Okresní soud v Táboře v úterý opět otevřel případ překladatelky Libuše Bryndové, kterou obžaloba viní ze zneužití konopí k toxikomanii. Dvaapadesátiletá žena ale tvrdí, že z rostlin pouze vyráběla léky na astma a artritidu.

Soud už Bryndové loni vyměřil dva měsíce vězení s podmíněným odkladem na jeden rok, krajský soud ale jeho verdikt kvůli závažným chybám zrušil.

Před soudem tentokrát vypovídal i psycholog Ivan Douda ze společnosti Drop In, který se už přes 30 let zabývá problematikou drogových závislostí. Podle jeho slov není rozhodující forma aplikace, ale účel kvůli kterému se konopí užívá: "Samozřejmě že marihuana je využitelná k léčebným účelům. Obecně se dá říci, že to jsou některé kožní choroby, lehké psychické záležitosti, oční záležitosti, ale mluví se i o roztroušené skleróze, finálních stádiích rakoviny a podobně. Využití je velmi široké a záleží na člověku, jakou formu zvolí a kolik toho ví."

Léčebné účinky konopí jsou podle Doudy známy už tisíce let a nyní je lidé opět objevují: "Například George Washington před řadou let pěstoval na hoře Mount Vernon konopí pro svou domácí lékárnu."

Soud chce v této kauze ještě vyslechnout dalšího svědka z oboru lékařství a farmakologie a jednání proto odročil na 29. května.

Libuši Bryndovou v září 2008 v pořadu Dámská jízda vyzpovídala redaktorka Mirka Nezvalová. Její kauze byl také věnován jeden z dílů publicistického pořadu Bez obalu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio