Táborská knihovna se mění, má tu být víc míst k posezení

29. říjen 2017

Městskou knihovnu v Jiráskově ulici v Táboře čeká po 25 letech velká rekonstrukce. Náklady se pohybují kolem 12 milionů korun. Cílem je víc otevřít tuto kulturní instituci veřejnosti.

„Vnímání knihovny se posouvá a dnes mluvíme spíš o veřejném prostoru, který nabízí rozmanité druhy služeb,“ vysvětluje ředitelka Eva Měřínská. Podle ní už v současnosti nestačí, aby knihovna pouze půjčovala knihy.

„Připadá mi smysluplné posilovat tu funkci, že v knihovně lidé mohou strávit nějaký čas, aniž by museli platit, kupovat si nějaké občerstvení. Teď jen stěží hledáme místa pro klidné sezení nebo sezení ve skupině,“ dodává.

Přestavba knihovny má tři základní pilíře. Prvním je bezbariérovost. V třípodlažním objektu bude výtah, který tam v současnosti schází. Projekt počítá i s využitím půdy, kde vzniknou kanceláře. A novinkou bude nástavba nad současným oddělením pro dospělé čtenáře.

„Čtenář bude mít možnost projít veškeré prostory a vybrat si knihy pro děti, pro dospělé, hudbu. Bude moci zůstat, jak dlouho bude chtít, protože k tomu bude mít různé možnosti sezení - u stolu, na pohovkách, válecích pytlích. A až bude knihovnu opouštět, tak si u jednoho centrálního pultu zaeviduje všechny výpůjčky, nebude muset obcházet jednotlivá oddělení,“ popisuje Eva Měřínská.

Mezi pravidelné návštěvnice knihovny patří Oksana Osadča, která sem dochází se dvěma malými dětmi. „Knihovna je strašně důležité místo pro město. Chodíme tam často, moje děti mají knihovnu rády, vždycky se těší. Rekonstrukce je skvělá věc a doufám, že tam bude dost místa i pro nejmenší děti,“ říká.

Rekonstrukce sídla knihovny v Jiráskově ulici má být hotová v roce 2019.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio