Tábor nabízí řidičům novou službu, která je může ochránit před odtahy vozidel

16. květen 2014

Každoročně řada řidičů doplatí na svoji zapomnětlivost při blokovém čištění ulic. Auto zůstane stát tam, kde nemělo, a strážníci ho nechají odtáhnout na odstavné parkoviště. Tábor ale nyní jako třetí město v republice a první na jihu Čech přichází s novou službou, která majitelům aut pošle zprávu, aby vůz přeparkovali.

Novinka funguje přes webový portál www.cisteniulic.cz. Jedná se o iniciativu dvou studentů z Uherskohradišťska, které napadlo, že podobná služba v Česku schází.

Zájemce se na stránkách velmi jednoduše zaregistruje a pak si v seznamu vybere ulici anebo ulice, kde nejčastěji parkuje. Pak už mu s předstihem, který si sám zvolí, přijde na mail nebo na telefon upozornění, že se chystá čištění ulice, a je tedy potřeba přeparkovat.

Základní služba sledování jedné ulice a upozornění emailem je zdarma, pokud chce uživatel dostávat informace o více ulicích, může uhradit poplatek.

Zapomnětlivost přitom vyjde na řidiče na 1600 korun. K tomu ještě může dostat pokutu od městské policie. Praxe je ale taková, že strážníci považují oněch 1600 korun za tak velký trest, že už k tomu nic nepřidávají.

V Táboře začalo blokové čištění minulý měsíc a za duben si muselo na odtahové parkoviště přijít 60 řidičů. Lidé prý o tom, že mají přeparkovat, vědí, ale většina z nich na to zapomene.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio